Complexul cavalerului alb sau al salvatorului, traumele din spatele acestuia. De ce simți nevoia să îi ajuți mereu pe ceilalți și cum te afectează acest lucru

Monika Baciu |
Data publicării:
complexul cavalerului alb - FOTO: Freepik
complexul cavalerului alb - FOTO: Freepik

Complexul cavalerului alb sau sindromul salvatorului este o tendință de a ajuta pe oricine oricând. Numai că această tendință de ”erou” te poate afecta emoțional.

Complexul cavalerului alb sau sindromul salvatorului descrie nevoia de a salva oamenii prin rezolvarea problemelor lor. Încercați mereu să ”salvați” oamenii? S-ar putea să aveți un complex de salvator. 

Complexul cavalerului alb, simptome

Dacă aveți un complex de salvator, s-ar putea să:

- să vă simțiți bine doar atunci când ajutați pe cineva

- credeți că scopul dumneavoastră este să-i ajutați pe alții

- să vă consumați atât de multă energie încercând să-i reparați pe alții încât ajungeți să vă epuizați

Iată cum să recunoști acest tip de comportament și de ce poate face mai mult rău decât bine, potrivit Healthline.

În general, oamenii consideră că serviabilitatea este o trăsătură pozitivă, așa că s-ar putea să nu vezi nimic greșit în a încerca să-i salvezi pe alții. Dar există o diferență între a ajuta și a salva.

Potrivit Dr. Maury Joseph, psiholog din Washington, D.C., tendințele salvatoare pot implica fantezii de omnipotență. Cu alte cuvinte, crezi că cineva de acolo este capabil să facă totul mai bine de unul singur, iar acea persoană se întâmplă să fii tu.

Iată și alte semne care indică tendințe de salvator.

Vezi și: Boala legionarilor, infecția gravă cu efect fatal. Poate fi confundată cu o răceală sau COVID. Atenție la piscine, aparatele de aer condiționat, umidificatoare sau spitale

Vulnerabilitatea te atrage

”Cavalerul alb” în relații implică încercarea de a salva partenerii de la suferință. S-ar putea să vă simțiți atras în mod special de persoanele care au avut mai mult decât partea lor de probleme în viață.

Acest lucru se poate întâmpla pentru că și tu însuți ai trecut prin durere și suferință. Aveți multă empatie pentru ceilalți care suferă, așa că vreți să le îndepărtați această durere.

Încerci să schimbi oamenii

Joseph sugerează că mulți salvatori ”cred în puterea lor totală de a-i influența pe ceilalți”. S-ar putea să crezi că știi ce este mai bine pentru cei pe care încerci să-i ajuți.

De exemplu, pur și simplu știi că aceștia își pot îmbunătăți viața prin:

- adoptând un nou hobby

- schimbându-și cariera

- schimbarea unui anumit comportament

Pentru ca cineva să se schimbe, trebuie să-și dorească acest lucru. Nu o puteți forța, așa că eforturile dvs. ar putea, în cele din urmă, să îl determine pe partenerul dvs. să vă resimtă.

Mai mult, dacă vă concentrați în primul rând pe încercarea de a-i schimba, probabil că nu învățați prea multe despre cine sunt cu adevărat sau nu îi apreciați pentru ei înșiși.

Întotdeauna trebuie să găsești o soluție

Nu orice problemă are o soluție imediată, mai ales problemele mari, cum ar fi boala, trauma sau durerea. Salvatorii cred, în general, că trebuie să rezolve totul. Adesea, le pasă mai mult de rezolvarea problemei decât le pasă persoanei care se confruntă efectiv cu problema.

Sigur, oferirea de sfaturi nu este neapărat un lucru rău. Este, de asemenea, important să îi lași pe alții să se descarce pur și simplu despre lucrurile dificile prin care trec.

Vezi și: De ce ne trezim cu urdori și ochi umflați. Ce să faci pentru a te trezi fresh în fiecare dimineață

Faci sacrificii personale excesive

”Un complex de salvator poate implica un sentiment de masochism moral sau de autosabotaj în scopuri morale”, spune Joseph.

S-ar putea să sacrificați nevoile personale și să vă suprasolicitați pentru a avea grijă de oameni care poate că nu doresc de fapt ajutor. Aceste sacrificii pot implica lucruri precum:

- timp

- bani

- spațiu emoțional

Salvatorii se simt adesea îndemnați să îi salveze pe alții pentru că ei cred că nimeni altcineva nu poate. Acest lucru se leagă de fanteziile de omnipotență.

Poate că nu crezi cu adevărat că ești atotputernic. Dar credința că ai capacitatea de a salva pe cineva sau de a-i îmbunătăți viața vine dintr-un loc similar.

Această credință poate implica, de asemenea, un sentiment de superioritate. Chiar dacă nu aveți o conștientizare conștientă a acestui lucru, se poate manifesta în modul în care vă tratați partenerul. De exemplu, poate că vă asumați un rol de părinte prin faptul că îl tratați cu condescendență sau îl corectați.

Complexul cavalerului alb, efect asupra stării emoționale și psihice

Încercarea de a salva pe cineva de problemele sale nu are adesea rezultatul dorit. Chiar dacă cineva se schimbă ca urmare a eforturilor dumneavoastră, aceste efecte pot să nu dureze mult timp, cu excepția cazului în care persoana respectivă a dorit cu adevărat să se schimbe pentru ea însăși.

Tendințele salvatoare pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra ta, mai ales dacă nu le poți frâna.

Burnout

Folosirea întregului timp și a întregii energii pentru a-i ajuta pe alții vă lasă puțină energie pentru dumneavoastră.

”Salvatorii ar putea observa simptome similare cu cele ale persoanelor care au grijă de membrii bolnavi ai familiei. S-ar putea să se simtă obosiți, secătuiți, epuizați în diverse moduri”, explică Joseph.

Vezi și: De ce strănutăm când mirosim piperul sau florile. Ce este strănutul continuu și când trebuie să îți faci griji asupra secrețiilor nazale

Relații perturbate

Dacă te gândești la partenerul tău romantic (sau la fratele tău, sau la cel mai bun prieten, sau la oricine altcineva) ca la un proiect de reparații greu de realizat cu un mare potențial, probabil că relația ta nu va avea succes.

Faptul că îi tratezi pe cei dragi ca pe niște lucruri stricate care au nevoie de reparații îi poate face să fie frustrați. În plus, acest lucru poate duce la alte probleme, cum ar fi codependența, pe termen lung.

Cum poți depăși complexul de salvator

Poți face multe pentru a aborda tendințele de salvator. Simpla identificare a acestei mentalități este un bun început.

Ascultați în loc să acționați

Lucrând la abilitățile de ascultare activă, puteți rezista impulsului de a ajuta. S-ar putea să credeți că persoana iubită a adus în discuție problema pentru că vrea ajutorul dumneavoastră.

Dar s-ar putea să fi vrut doar să vorbească cuiva despre asta, deoarece discutarea problemelor poate ajuta la obținerea de informații și claritate.Evitați acel impuls de a-i tăia calea cu soluții și sfaturi și ascultați empatic în schimb.

Oferiți-le asistență în moduri fără presiune

Cel mai bine este să evitați să interveniți până când cineva vă cere ajutorul. Nu este nimic greșit în a dori ca cei dragi să știe că sunteți acolo pentru ei. În loc să preluați controlul situației sau să îi presați să vă accepte ajutorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel