EXCLUSIV De ce ne este somn după ce am mâncat. Nadia Eperjessy: Nu este normal. Mâncarea ar trebui să ne dea energie

De ce ne simțim somnolenți după ce am mâncat? ”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea...
Mulți oameni experimentează o senzație de somnolență după ce au mâncat, iar acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori. Deși mâncarea ar trebui să ne ofere energie, uneori, ne simțim adormiți după o masă copioasă. Unul dintre motive este legat de modul în care combinăm alimentele și cantitatea consumată.
Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne explică de ce se produce această stare de somnolență, de moleșeală și ce putem face pentru a o evita.
foto: Freepik
De ce ne este somn după ce am mâncat?
Unul dintre motivele pentru care ne putem simți somnolenți după masă este legat de volumul și compoziția alimentelor pe care le consumăm. Potrivit Nadiei Eperjessy, dacă mâncăm o cantitate mare de alimente sau dacă acestea sunt bogate în grăsimi sau carbohidrați procesați, sistemul nostru digestiv trebuie să depună un efort mai mare pentru a digera și absorbi nutrienții. Acest lucru poate duce la o creștere a fluxului de sânge către stomac și intestine, ceea ce poate provoca o senzație de somnolență sau de oboseală.
”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea energie. De obicei, avem o stare de moleșeală după ce mâncăm, dacă mâncăm o cantitate prea mare de mâncare, iar atunci sistemul digestiv este pus la muncă. Dacă consumăm alimente pe care nu le tolerăm foarte bine (și nu știm), ele pot să ne dea o stare de somnolență, de moleșeală”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.
De asemenea, combinația anumitor alimente poate influența modul în care ne simțim după masă. Unele combinații pot necesita mai mult timp și efort pentru digestie, ceea ce poate conduce la oboseală. De exemplu, consumul de proteine animale și carbohidrați, în același timp, poate îngreuna procesul digestiv și poate determina o scădere a nivelului de energie.
Deși organismul nostru este capabil să digere o varietate largă de alimente și combinații, cantitatea și compoziția pot influența modul în care ne simțim după masă.
”Dacă facem combinații care să dea foarte mult de muncă sistemului nostru digestiv, la fel. În general, oamenii pot mânca orice combinație de alimente, însă atunci când cantitatea este prea mare, digestia este îngreunată și automat că ne simțim moleșiți”, ne-a mai spus aceasta.
Un alt aspect important este legat de ritmul și mediul în care consumăm mâncarea. Mâncatul în grabă sau într-un mediu stresant poate afecta negativ digestia și poate contribui la senzația de disconfort și somnolență după masă.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.