De ce să evitați băuturile bogate în zahăr. Explicația dr Vasi Rădulescu
Medicul cardiolog Vasi Rădulescu recomandă evitarea, cât se poate, băuturile pline de zahăr.
Medicii recomandă să nu exagerăm cu aliemntele bogate în zahăr. Doctorul Vasi Rădulescu mărturisește, pe rețelele sociale, că de o lună nu mai bea băuturi acidulate cu cofeină și că noi ”nu conștientizăm cât rău ne facem de la atâta zahăr”.
”Sfat: evitați pe cât posibil băuturile pline de zahăr.
Am o lună de când nu mai beau cola/pepsi. Nici din cele cu înlocuitor de zahăr. Pentru că sunt om, probabil voi mai consuma, rarisim, de poftă. Numai că nu conștientizăm cât rău ne facem de la atâta zahăr.
Ce beau? Apă simplă. Nu mai cumpăr, ci folosesc o cană Brita cu filtru. Pun apa apoi în niște recipiente speciale care mențin temperatura joasă până la 72 de ore. Știu, apa chioară e aiurea că nu are gust.
Ce mai beau? Tai fructe diverse, adaug apă, las carafa peste noapte în frigider. Apoi apa este aromată.
Ce mai beau? Am și niște carafe cu filtru în mijloc și pun acolo ceai, diverse sortimente, pe care îl las să infuzeze la rece. Este foarte bun și răcoritor.
Ce mai beau? Fac și cafea cold brew, care iese foarte aromată și bună. Nu uitați să vă hidratați. Da, avem un centru al setei în creier, dar hai să nu ne bazăm doar pe el. E bine să bem 2-3 litri de apă pe zi (sau băuturi cât mai simple, făra zahăr adăugat), pentru sănătate.
În toamnă scot niște ghiduri pentru o viață mai bună și sănătoasă, iar unul va fi despre răul făcut de zahăr. Abia aștept să apară toate!”, notează dr Vasi Rădulescu.
Ideea că zahărul ar da dependență este controversată și intens dezbătută. Iată cum explică un medic această teorie. Despre zahăr și efectele lui nocive s-a scris în nenumărate rânduri. Este cunoscut faptul că un consum ridicat de zahăr (dulciuri sau alimente cu zahăr) duce la obezitate, formarea de carii dentare sau chiar diabet. De asemenea, a fost supranumit „otrava albă”, tocmai pe acest considerent. Acum, unii cercetători susțin că zahărul ar da dependență, teorie dezbătută pe toate părțile. Medicul Vasi Rădulescu a scris pe blogul său personal câteva informații pe această temă.
Iată ce spune el: ”Zahărul oferă creierului o stimulare mai puternică decât cocaina, potrivit unui studiu. Dacă zahărul dă de fapt dependență sau nu, este un lucru controversat. Mâncând prea mult din acesta, totuși, se produc unele dintre efectele dependenței. Un aliment dulce de la prânz te poate ajuta să treci peste starea de somn după masa de prânz, dar este urmat de un o scădere brutală a cantității de energie după aceea”.
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
-
-
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
