De ce trebuie femeile de peste 35 de ani să stea la soare

Dana Lascu / 31 ian 2019 / 09:47
Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani
Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani

Vitamina D, poreclită și „vitamina Soarelui”, pentru că organismul o produce doar când este expus la razele solare, promovează sensibilitatea la insulină, scăzând riscul de diabet de tip 2 la femei cu vârsta între 35 și 74 de ani, arată un nou studiu publicat în revista „Menopause”.

Beneficiile vitaminei D în promovarea sănătății osoase sunt deja binecunoscute. Un nou studiu, realizat în Brazilia, publicat ieri în revista „Menopause" a Societății Nord Americane de Menopauză, sugerează că vitamina D poate, de asemenea, să promoveze o sensibilitate crescută la insulină, reducând astfel nivelul de glucoză și riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Alte studii recente au arătat o relație clară între vitamina D și controlul glicemic, sugerând că vitamina D crește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește funcția celulelor beta-pancreatice. În studiul transversal publicat ieri în revista „Menopause" a Societății Nord Americane de Menopauză, care a implicat 680 de femei braziliene în vârste între 35 și 74 de ani, scopul a fost evaluarea posibilei asocieri între deficitul de vitamină D și creșterea glicemiei.

Beneficii din statul la soare

Dintre femeile intervievate, 24 (3,5%) au raportat că iau suplimente de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D s-a dovedit a fi asociată negativ cu niveluri ridicate de glucoză.

Dar nu vă repeziți să luați suplimente, pentru că expunerea obișnuită la soare a oferit, de asemenea, aceeași asociere, demonstrând că deficiențele vitaminei D sunt asociate cu niveluri ridicate ale glicemiei.

Rezultatele studiului apar în articolul intitulat „Nivelurile serice superioare ale vitaminei D sunt asociate cu niveluri scăzute ale glicemiei".

„Deși o relație de cauzalitate nu a fost dovedită, nivelurile scăzute de vitamina D pot juca un rol semnificativ în diabetul zaharat de tip 2", a arătat Dr. JoAnn Pinkerton, director executiv al Societății Nord Americane de Menopauză (The North American Menopause Society, prescurtat NAMS). Suplimentarea vitaminei D poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, dar sunt necesare studii de intervenție", a atras ea atenția într-un material dat publicității de societatea americană.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.27