Deces prematur bărbați, risc mare dat de steroizi anabolizanți

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Avertisment pentru cei care vor să aibă mușchi definiți ca în reclame! Bărbații care folosesc steroizi androgenici anabolizanți - cum ar fi testosteronul - se pot confrunta cu un risc mai mare de deces prematur și de mai multe internări în spitale, potrivit unui nou studiu publicat în revista Internal Medicine.

E bine să ai masă musculară mare și bine definită, mai ales dacă ești bărbat, dar asta se obține prin multă muncă și o alimentație corectă, nu cu ajutorul steroizilor androgenici anabolizanți. Pentru că ei pot duce la moarte prematură și cresc numărul internărilor în spitale, avertizează cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga.  

Bărbații care utilizează steroizi androgenici anabolizanți - cum ar fi testosteronul - se pot confrunta cu un risc mai mare de deces prematur și vor avea parte de mai multe internări în spitale, potrivit unui nou studiu al revistei Internal Medicine.

Risc de trei ori mai mare de deces

Pentru studiul lor, ei analizat 545 de bărbați care au utilizat steroizi androgenici anabolizanți și cu constatat că acești au avut nu mai puțin de 5.450 de controale medicale. Pe lângă aceștia, în studiu au fost incluși, într-o cohortă de replicare, și 644 de bărbați care au fost sancționați pentru că au refuzat să se supună unui test doping, dar care au fost nevoiți să treacă prin 6.440 de controale.

Pe o medie de urmărire de 7,4 ani, au existat șapte (1,3%) decese în rândul utilizatorilor de steroizi androgeni anabolici și 23 (0,4%) printre participanții la grupul de control. Traducând aceste date, rezultă un risc de trei ori mai mare de deces asociat cu steroizii androgenici anabolizanți.

Numărul mediu anual al vizitelor spitalicești a fost de 0,81 la utilizatorii de steroizi androgenici anabolizanți, față de doar 0,36 la grupul de control. Acneea, ginecomastia și disfuncția erectilă au afectat mai mult de 10% dintre utilizatorii de steroizi androgenici anabolizanți, iar prevalența acestor tulburări a fost semnificativ mai mare decât în grupul de control.

Rezultate similare au fost observate în cohorta de replicare.

„Acest studiu a aratat ca steroizii anabolizanti sunt asociati cu o serie de efecte secundare care pot fi atribuite direct activitatilor lor farmacologice", a spus autorul principal Dr. Henrik Horwitz, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, într-un material dat publicității de Wiley.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel