Deficiență de nutriție: Iată ce se întâmplă cu corpul nostru când ne alimentăm incorect

Angela Sabău |
Data publicării:
Nutriție
Nutriție

Organismul are nevoie de diferite tipuri de nutriție pentru a menține o persoană sănătoasă și în formă.

Nutriția poate fi împărțită în macro și micronutrienți. Atunci când organismul are deficit de macronutrienți vitali, nu prezintă multe simptome, dar cu micronutrienți, unele simptome pot fi vizibile, chiar dacă necesarul este minim.

Carbohidrați: se găsesc în toate alimentele din lume. Deci, a fi un deficit de carbohidrați nu este posibil.

Grăsimi: Necesarul de grăsimi este minim, așa că, cum ar fi carbohidrații, deficitul de grăsimi nu este posibil.

În cel mai rău caz, o persoană poate avea pielea și părul uscat, nerezistentă la frig. Stagiul cu deficit de grăsime poate afecta absorbția nutriției liposolubile precum A, D, E și K.

Proteine: Când o persoană are deficit de proteine, o persoană va fi slabă și subțire, cu pielea lăsată împreună cu căderea părului, risc crescut de infecție, deoarece organismul își pierde capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor, umflarea picioarelor din cauza albuminei scăzute, vindecarea lentă a rănilor, fracturi, deoarece proteinele sunt necesare pentru densitatea și rezistența osoasă.

Micronutrienții precum vitaminele și mineralele joacă un rol important în corpul uman. Necesarul de micronutrienți depinde de vârsta și sexul dumneavoastră. Unii dintre micronutrienții importanți sunt:

Vitamina A – este necesară pentru ochi și pentru creșterea și dezvoltarea generală, inclusiv pentru dinți și piele sănătoși. Vitamina A se găsește în general în legume și fructe portocalii și galbene. Alte surse de beta-caroten, cum ar fi broccoli, spanacul și majoritatea legumelor cu frunze și ouăle de culoare verde închis.

Deficiența duce la malabsorbția grăsimilor și orbire nocturnă.

Vitaminele B

Este necesar pentru producerea de energie, funcția imunitară și absorbția fierului. Persoanele cu diabet au tendința de a avea un nivel scăzut al acestuia. Având diabet zaharat poate crește riscul de a avea un deficit de B-12, deoarece poate fi un efect secundar al metforminei. Vitamina B se găsește în cerealele integrale (orez brun, orz, mei) Ouă și produse lactate (lapte, brânză) Semințe și nuci (semințe de floarea soarelui, migdale)

Deficiența duce la amorțeală sau furnicături în mâini, picioare sau picioare, scaune moale, amețeli.

Calciu

Este elementul de bază pentru mișcarea oaselor, dinților și mușchilor. Sursele de calciu sunt laptele, brânza, iaurtul și alte produse lactate, precum și din legume verzi precum kale și broccoli.

Deficiența duce la sângerări ale gingiilor, sângerări nazale.

Vitamina D

Calciul și vitamina D sunt vitamine dependente. Vitamina D trebuie consumată pentru absorbția Calciului, pentru a vă menține oasele puternice și pentru a vă ajuta nervii să transmită mesaje. Expunerea la soare la primele ore ale dimineții fără protecție solară este cea mai bună sursă. De asemenea, o bună sursă de vitamina D te peștele precum somonul, tonul și macroul. Există puțin și în gălbenușurile de ou.

Deficiența duce la pierderea densității osoase contribuie la osteoporoză și fracturi.

Vitamina E

Este un antioxidant care vă protejează celulele de daune cauzate de diverse motive, cum ar fi poluarea, bolile etc. Nucile și semințele oleaginoase precum migdalele, arahidele sunt surse bune uleiurile vegetale (cum ar fi șofranul și floarea soarelui), spanac și broccoli.

Deficiența duce la slăbiciune musculară, probleme ale sistemului imunitar.

Vitamina K

Ajută organismul în coagularea sângelui și pentru oase sănătoase. Varza, conopida, legumele cu frunze verzi, broccoli sunt surse bune de vitamina K.

Deficiența duce la sângerare excesivă atunci când organismul are tăieturi sau răni accidentale, cicluri menstruale abundente.

Sodiu

Ajută la menținerea echilibrului electrolitic în organism. Glanda tiroidă folosește iodul pentru a produce hormoni care controlează metabolismul. O persoană va avea crampe musculare dacă nu este consumată suficientă sare. Sursa de sodiu este sarea (6 g/zi)

Potasiu

De asemenea, ajută la echilibrul electrolitic al organismului. Menține tensiunea arterială într-un interval normal, organismul are nevoie de echilibrul potrivit de sodiu și potasiu. Nivelurile prea scăzute sau prea mari ar putea face inima și sistemul nervos să funcționeze deficitar. Sursele de hrană sunt roșiile, apa de nucă de cocos, legumele cu frunze verzi.

Crom

Ajută la îmbunătățirea acțiunii insulinei și menține nivelul de zahăr din sânge constant. Prin aceasta, celulele absorb zahărul din sânge și controlează creșterile de zahăr din sânge. Sursele alimentare sunt produsele din cereale integrale, broccoli, cartofii.

Deficiența duce la afectarea funcției insulinei.

Zinc

O persoană poate gusta și mirosi mâncarea datorită zincului. Acesta ajută la vindecarea tăieturilor, zgârieturilor și rănilor. Sursele alimentare sunt semințele de susan și dovleac, năut, linte,

Deficitul duce la afectarea funcției imunitare, provoacă căderea părului, diaree.

Fier sau acid folic

Este necesar pentru a aduce oxigen în țesuturi. Corpul nu poate produce suficiente globule roșii care să le permită să transporte oxigen (hemoglobina). Sursele alimentare includ legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul.

Deficiența duce la slăbiciune, letargie, dificultăți de respirație, oboseală, piele palidă.

Așadar, pentru a menține corpul sănătos și în formă, este necesar să mănânci alimente hrănitoare care includ toate grupele de alimente. De asemenea, este necesar pentru buna funcționare a organelor. O deficiență de macro sau micronutrienți care va duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi oboseală, slăbiciune musculară, amorțeală sau furnicături, scaune moale, amețeli, pierderea densității osoase și în cele din urmă duce la boli majore de sănătate. Prin urmare, consumul de alimente bune și toate tipurile de alimente va menține o persoană sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel