Dependența de cofeină - Când începe să fie periculoasă
Dependenţa de cofeină - un drog acceptat din punct de vedere social – este mult mai perioculoasă decât s-a estimat până acum. Cofeina are o multitudine de beneficii pentru minte și trup, îns?...
Cofeina este cel mai utilizat drog de pe Terra (conform American Chemical Society – „The Science of Caffeine. The World's Most popular Drug”), fiind prezentă în cafea, ceaiuri, sucuri, analgezice, ciocolată, băuturi și alimente „energizante”. „Cofeina este absorbită în intestine, apoi călătorește spre creier, unde stimulează activitatea celulelor cerebrale, astfel încât să nu mai resimțim senzația de oboseală. Consumul regulat de cofeină modifică foarte ușor chimia creierului, iar băutorul de cafea are nevoie de creșterea dozei pentru că organismul se obișnuiește si cere mai mult”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptat din punct de vedere social, integrat în obiceiurile și în rutinele noastre.
Când devii dependent de cofeină
În România, dependența de cofeină este prezentată în ICD 10 (International Classification of Diseases) ca diagnostic – „Tulburări mentale și de comportament datorite folosirii altor stimulanți, incluzând cofeina”. Asociația Americană de Psihiatrie a introdus „tulburarea utilizării de cofeină” în DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders), recunoscând-o ca pe o problemă de sănătate.
„Consumul ocazional de cofeină nu este periculos, însă consumul frecvent poate produce efecte negative. Studiile arată că mai bine de 50% din consumatorii de cofeină întâmpină dificultăți de reducere sau renunțare la acest drog. Dacă se întrerupe brusc consumul de cafea, creierul rămâne fără combustibil și apare senzația de oboseală, care te determină să bei cafea din nou.
Riscul de a deveni dependent de cafea ţine de factori diverși, de la cei de natură genetică, la cei de natură socială. Din păcate, în acest moment nu se știe exact cât timp îi ia unui organism să devină dependent de cafea”, afirmă dr. Petronela Nechita.
Primele simptome
Primele simptome care apar în cazul întreruperii consumului de cofeină sunt: durerea de cap, senzația de oboseală, scăderea capacității de concentrare, iritabilitatea și starea depresivă. De asemenea, pot apărea senzații de greață și dureri musculare. „Aceste simptome apar la 10 - 12 ore după întreruperea consumului și pot persista 2-3 zile”, consideră medicul psihiatru de la „Socola”.
Palmele umezite, bătăile intense ale inimii, agitația, irascibilitatea, toate acestea sunt semne care indică faptul că ați consumat o doză prea mare de cofeină. „Ca urmare a creșterii ritmului cardiac și respirator, creierul este privat de oxigenul necesar pentru gândirea calmă și rațională”, mai spune dr. Petronela Nechita.
Un studiu realizat la Baylor College of Medicine (Marie-Louise Ricketts, „Does Coffee Raise Cholesterol?”, 2007) relevă faptul ca două molecule ce se regăsesc în boabele de cafea, cafestol și kahweol, produc o creștere a colesterolului. „Mai mult, prea multă cofeină duce la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea frecvenței respirației. Cofeina afectează calitatea somnului. Administrarea zilnică de cafea poate modifica ciclul de somn, cauzând tulburări de somn nocturn și somnolență pe perioada zilei”, precizează medicul de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.
În prezent, consumul de cafea și cofeină este mai crescut decât oricând. Industria băuturilor ce conțin cofeină este extrem de dezvoltată și include atât băuturile pe bază de cafea, cât și băuturile energizate. „Persoanele care sunt deja predispuse la stres pot descoperi că aportul de cafea le poate agrava simptomele. Anxietatea, insomniile și oboseala cronică sunt câteva dintre simptomele ce apar în urma dependenței de cafea”, concluzionează Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Câtă cafea poți să bei, fără riscuri
Conform EFSA (European Food Safety Authority), adulții pot să consume în siguranță o doză unică de cafeină de până la 200 mg (circa 3 mg per kilogram de greutate corporală) sau până la 400 mg pe zi. În cazul femeilor însărcinate și care alăptează, EFSA consideră 200 mg pe zi drept un nivel sigur pentru fetus, indiferent de sursă. Pentru copii și adolescenți, a fost considerat un nivel sigur de consum zilnic de 3 mg per kg de greutate corporală.
Pe de altă parte, cafeaua conţine sute de compuşi diferiţi, inclusiv antioxidanţi, substanţe care protejează celulele corpului. În plus, conţine magneziu şi crom, minerale care împreună cu insulina reglează nivelul glicemiei în organism. Studii recente (Mattias Carlstrom şi Susanna C. Larsson, Institutul Karolinska, Suedia, 2018) au arătat că există, cu adevărat, o asociere între consumul de cafea şi un risc mai scăzut pentru diabet de tip 2.
În perioada 2016 – 2018, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi au fost internate 11 persoane cu tulburări psihice datorate consumului altor substanţe stimulative (cofeină).
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
