Depresia, ca efect secundar al unor medicamente. Ce spun medicii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Stres, depresie, singurătatge. Foto: Pixabay
Stres, depresie, singurătatge. Foto: Pixabay

Toate medicamentele au diferite efecte secundare, dar unele prodc un risc crescut de depresie. Chiar combinate cu antidepresive, medicamentele au aceste efecte secundare. Medicii recomandă prudență mare în astfel de situații.

Există unele medicamente care au ca potențial efect secundar depesia sau gândurile suicidale și printre ele sunt inclusiv medicamente care tratează hipertensiunea arterială, arsurile la stomac, durerea și durerile de cap.

Cu cât mai multe dintre aceste medicamenteluați, cu atât este mai mare probabilitatea să suferiți depresie, sugerează un studiu publicat în The Journal of the American Medical Association.

Lucrând cu cinci cercetări efectuate pe o perioadă de nouă ani, cercetătorii au evaluat informațiile despre sănătate de la 26.192 de adulți.

Aproximativ 37% dintre aceștia au raportat că au luat astfel de medicamente, arată Harvard Medical School.

Antidepresivele, mai puțin eficiente, combinate cu aceste medicamente

Din persoanele care iau trei sau mai multe dintre medicamentele cu depresie ca posibil efect secundar, aproximativ 15% au raportat că au suferit de depresie, comparativ cu aproximativ 5% la persoanele care nu utilizează aceste medicamente.

Chiar și pentru persoanele care iau deja un antidepresiv, adăugarea unuia sau mai multor medicamente identificate a fost legată de rate mai mari de depresie.

Acest studiu s-a bazat pe observații, așa că nu a demonstrat că medicamentele au cauzat depresia raportată. Cu toate acestea, dacă credeți că sunteți deprimat (și aveți simptome cum ar fi apatie, deznădejde, modificări ale somnului sau obiceiuri alimentare și oboseală persistentă), adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vreunul dintre medicamentele pe care le luați poate fi responsabil.

 

Articolul origina poate fi ctit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel