Diabet de tip 2: hormonul care menține echilibrul metabolic

Diabetul de tip 2 apare în urma unui dezechilibru metabolic. Cercetătorii au descoperit un hormon important în menținerea acestui echilibru, care ar putea fi ținta unor noi medicamente în diabetul...
Diabetul de tip 2 și multe probleme de sănătate din lumea dezvoltată provin din întreruperea unui echilibru metabolic delicat între producția de glucoză și consumul de energie din ficat. Oamenii de știință de la Yale au raportat azi în revista Nature că au descoperit mecanismele moleculare care declanșează dezechilibrul metabolic între aceste două procese distincte, dar legate, o constatare cu implicații pentru tratamentul diabetului și boli ale ficatului gras, nealcoolic (NAFLD).
Hormonul glucagon, secretat de pancreas, joacă un rol esențial în metabolism. În perioadele de repaus alimentar poate începe producția hepatică de glucoză, un combustibil esențial pentru creier, într-un proces numit gluconeogeneză. În diabet, care este marcat de un exces de zahăr din sânge, acest proces este perturbat.
Acum, o echipă Yale condusă de autorul principal Gerald Shulman și primul autor Rachel Perry, ambii endocrinologi, raportează că au descoperit cum glucagonul menține echilibrul metabolic între producția și utilizarea energiei în ficat. „Prin aplicarea unor metode noi pentru evaluarea metabolismului hepatic, am fost capabili să delimităm mecanismele moleculare prin care funcționează glucagonul”, a spus Shulman, care este profesor de medicină și profesor de fiziologie celulară și moleculară. Perry este profesor asistent de fiziologie și medicină celulară și moleculară.
Cercetătorii s-au concentrat anterior pe glucagon în încercarea de a reduce nivelul crescut de zahăr din sânge în diabet. Dar aceste tratamente experimentale au condus la efecte secundare potențial grave, inclusiv acumularea de enzime hepatice care indică boala ficatului gras. Noua cercetare a fost redusă asupra rolului semnalizării calciului în mitocondrii, fabrica producătoare de energie a celulelor.
Fără efecte adverse
Autorii au descoperit că o proteină numită receptor 1 de inozitol trifosfat (INSP3R1) reglează atât gluconeogeneza cât și oxidarea grăsimilor din ficat ca răspuns la glucagon. Cercetătorii au descoperit că INSP3R1 influențează gluconeogeneza prin reglarea semnalizării calciului în celulă și oxidarea grăsimilor prin influențarea semnalizării calciului în mitocondrii.
„Am identificat transportul de calciu mitocondrial ca o potențială țintă de a promova efectele bune ale glucagonului, pentru a promova oxidarea grăsimii mitocondriale în ficat și a inversa NAFLD, fără efectele negative ale stimulării gluconeogenezei”, a spus Perry.
Când rozătoarele cu obezitate au fost tratate pe termen lung cu glucagon, hormonul a inversat NAFLD și a îmbunătățit răspunsul organismului la insulină. Totuși, când șoarecii obezi fără INSP3R1 au fost tratați cu glucagon, hormonul nu a avut efect.
„Aceste rezultate oferă noi idei asupra biologiei glucagonului și sugerează că transportul de calciu mitocondrial, mediat de INSP3R1, poate reprezenta o țintă nouă pentru terapiile care au ca scop inversarea NAFLD și diabetului de tip 2”, concluzionează autorii.
Sursa, aici.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.