Diabet, recomandări pentru prieteni și familia diabeticului

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Îngrijirea zilnică a diabetului zaharat înseamnă multe de rezolvat, de la administrarea medicamentelor, injectarea insulinei, până la verificarea zahărului din sânge pentru a mânca alimente sănătoase, pentru a fi activ fizic. Centrul pentru Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) a făcut o serie de recomandări plecând de la ideea că sprijinul  prietenilor, membrilor de familie poate ajuta diferit pacientul în cauză.

Îngrijirea zilnică a diabetului zaharat înseamnă multe de rezolvat, de la administrarea medicamentelor, injectarea insulinei, până la verificarea zahărului din sânge pentru a mânca alimente sănătoase, pentru a fi activ fizic. Centrul pentru Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) a făcut o serie de recomandări plecând de la ideea că sprijinul  prietenilor, membrilor de familie poate ajuta diferit pacientul în cauză.

Iată ce recomandă CDC

Aflați despre diabet. Aflați de ce și când trebuie verificat zahărul din sânge, cum să recunoașteți hipoglicemiile, ce schimbări de stil de viață sunt necesare și de unde să mergeți pentru informații și ajutor.

Aflați că diabetul este individual. Fiecare persoană care suferă de diabet este diferită, iar planul de tratament al acesteia trebuie adaptat nevoilor specifice. Poate fi foarte diferit de al altor persoane pe care le cunoașteți cu diabet.

Adresați-vă prietenului sau rudei pe care vreți s-o ajutați și ascultați ce spun ei. Poate că doresc mementouri și asistență (sau nu), dar acestea se pot schimba în timp.

Duceți-vă la întâlniri dacă e în regulă cu ruda sau prietenul, puteți afla mai multe despre modul în care îl afectează diabetul și despre modul în care puteți fi cel mai util.

Dați-le timp în programul zilnic, astfel încât să poată gestiona diabetul zaharat - să verifice zahărul din sânge, să facă alimente sănătoase, să se plimbe.

Evitați vina. Persoanele cu diabet zaharat sunt adesea supraponderale, dar supraponderabilitatea este doar unul din mai mulți factori care pot duce la diabet. Și nivelurile de zahăr din sânge pot fi greu de controlat chiar și cu o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată. Diabetul este complicat!

Intoarce-te. Puteți să împărțiți aceeași pastă de dinți, dar membrul familiei dumneavoastră poate nu vrea să împărtășească totul despre administrarea diabetului cu tine. Același lucru este valabil și pentru un prieten cu diabet zaharat.

Acceptați urcușurile și coborâșurile. Starea de spirit se poate schimba cu nivelurile de zahăr din sânge, de la fericit la trist la iritabil. Este posibil ca diabeticul să vorbească, dar cereți-i prietenului sau ruda să-i spună echipei medicale dacă se simte trist în cele mai multe zile - ar putea fi depresie.

Fii încurajator. Spune-le că știi cât de greu încearcă. Adu-le aminte de succesele lor. Indicați cât de mândri sunteți de progresul lor.

Treceți de la vorbă la fapte. Urmați același plan de alimentație sănătoasă și de fitness ca cel pe care îl iubiți; este bine și pentru sănătatea ta. Modificările stilului de viață devin obișnuințe.

Ajutați-i să simtă puterea de a-și gestiona diabetul.

 Hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) poate fi gravă și trebuie tratată imediat. Simptomele variază, așa că asigurați-vă că știți semnele specifice ale prietenului sau ale rudelor, care ar putea include:

Tremuratul.

Nervozitatea sau anxietatea.

Pulverizare, frisoane sau coșmar.

Iritabilitate sau nerăbdare.

Amețeli și dificultăți de concentrare.

Foame sau greață.

Vedere încețoșată.

Slăbiciune sau oboseală.

Furie, încăpățânare sau tristețe.

Dacă membrul familiei sau prietenul dvs. are hipoglicemie de câteva ori pe săptămână, sugerează că el sau ea vorbește cu echipa sa de sănătate pentru a vedea dacă planul de tratament trebuie ajustat.

 Oferiți-le să-i ajute să se conecteze cu alte persoane care împărtășesc experiența lor.

Copii și adulți mai în vârstă

Dacă aveți un copil cu diabet zaharat, probabil veți fi mult mai implicat în îngrijirea zilnică. Unii copii mai mari vor fi confortabili să-și verifice propriul zahăr din sânge, să injecteze insulină și să ajusteze nivelurile dacă folosesc o pompă de insulină. Copiii mai mici și cei care tocmai au aflat că au diabet vor avea nevoie de ajutor în tratamentul diabetului zaharat zilnic.

Diabetul este mai frecvent la adulții în vârstă și poate fi mai greu pentru ei. Persoanele în vârstă poate să nu fie la fel de în măsură să observe nivelurile ridicate sau scăzute ale zahărului din sânge, deci este deosebit de important pentru dumneavoastră să cunoașteți semnele și cum ar trebui să fie tratate. Acestea pot avea mai multe complicații ale diabetului, cum ar fi probleme de vedere, boli de rinichi sau leziuni ale nervilor, așa că întâlnirile regulate cu echipa lor de sănătate sunt esențiale.

 

Mai bine impreuna

Cel mai important lucru este calitatea vieții, a ta și a ei. Sigur, vor exista valori maxime și scăderea nivelului de zahăr din sânge și altfel - dar împreună puteți contribui la transformarea diabetului într-o parte a vieții, în loc să simțiți viața ca și cum ar fi diabetul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel