Diabet zaharat de tip 2, dieta fără carne aduce beneficii

Dana Lascu |
Data publicării:
Dieta vegana
Dieta vegana

Dieta fără carne „poate îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea mintală, dar și reduce diabetul și greutatea” arată o revizuire publicată recent. Pentru această analiză, cercetătorii au cumulat rezultatele a 11 studii care au analizat efectele unei diete pe bază de plante asupra adulților cu diabet de tip 2.

Dietele fără carne devin din ce în ce mai populare. În timp ce veganii exclud toate produsele animale din dieta lor, inclusiv produsele lactate și ouăle, cercetătorii care au realizat revizuirea de față au definit o dietă fără carne și bazată pe plante ca aceea în care 10% sau mai puțin dintre caloriile consumate zilnic au provenit din produse de origine animală.

Este probabil ca cele mai multe diete pe bază de plante conțină mai puține calorii decât dietele care includ carne sau produse lactate (care au conținut ridicat de grăsimi), ceea ce ar putea explica pierderea în greutate raportată și controlul îmbunătățit al diabetului zaharat.

Îți controlezi glicemia și slăbești

Evitarea produselor de origine animală și consumul unei diete pe bază de plante este o modalitate foarte bună de a controla diabetul de tip 2, arată meta-analiza publicată în octombrie 2018 în BMJ Open Diabetes Research & Care. Pentru aceasta, cercetătorii au analizat 11 studii (cele mai multe studii clinice randomizate, standardul de aur în cercetare), care au inclus, însă, în total, 433 de persoane cu vârstă mijlocie și cu diabet de tip 2.

Durata medie a fiecărui studiu a fost de aproximativ șase luni. Persoanele care au urmat o dieta pe bază de plante au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale controlului zahărului din sânge (glicemia), a sănătății emoționale, a calității vieții, a scăderii în greutate și a nivelului de colesterol, comparativ cu persoanele care nu au urmat dietele bazate pe plante.

Unii dintre cei care au consumat o dietă pe bază de plante puteau chiar să reducă sau să-și elimine medicamentele pentru controlul diabetului zaharat și hipertensiunea arterială.

Totuși, studiile incluse în această revizuire au fost destul de mici, având un total de doar 433 de participanți. Or, acest lucru poate pune la îndoială puterea probelor. Doar 3 dintre studiile incluse au analizat sănătatea mintală sau calitatea vieții.

Nu renunțați la medicamente fără acordul doctorului

Apoi, deși se știe că o dietă sănătoasă poate să îmbunătățească pacienților controlul diabetului zaharat, acest studiu nu arată clar că dieta vegană ar fi superioară altor diete sănătoase pentru persoanele cu diabet zaharat. Și nu trebuie să deveniți vegan pentru a vă îmbunătăți calitatea dietei.

Dacă doriți să încercați dieta la domiciliu, concentrați-vă pe o mulțime de legume, leguminoase (obligatorii ca sursă de proteine și fibre), fructe, semințe, cereale integrale și nuci. Dar nu renunțați să luați medicamente fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, atrag atenția experții de la Harvard Health Publishing.

Meta-analiza, integrală (open access), poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel