Diastaza abdominală, afecțiunea cauzată de sarcină. Cum poți scăpa de excesul de pe abdomen

Monika Baciu |
Data publicării:
diastaza abdominala - FOTO: Freepik@annebel146
diastaza abdominala - FOTO: Freepik@annebel146

Diastaza abdominală este o afecțiune comună care apare la femeile însărcinate și poate persista după naștere. Majoritatea femeilor se confruntă cu această afecțiune chiar și după câțiva ani de la naștere.

Diastaza abdominală este o afecțiune care apare atunci când mușchii abdominali se separă mai mult decât este normal. Acest lucru se întâmplă de obicei pe măsură ce uterul se extinde în timpul sarcinii pentru a face loc copilului în creștere. Diastaza abdominală poate fi resimțită sub forma unei despărțiri evidente între părțile laterale ale mușchilor abdominali, care pot crea o bombare sau un "pântec" aparent.

Diastaza de abdomen, afecțiunea care poate fi vizibilă și la ani după naștere

Diastaza abdominală este o afecțiune comună la femeile însărcinate și la cele postpartum. Apare atunci când mușchii rectus abdominis se separă în timpul sarcinii din cauza întinderii. Această separare poate face ca abdomenul unei persoane să iasă în evidență sau să iasă în exterior luni sau ani după naștere. Poate fi reparată cu exerciții speciale care ajută la închiderea separării.

Această separare apare de obicei pe măsură ce uterul se extinde pentru a lăsa locul creșterii copilului și poate fi cauzată de multiple sarcini, sarcini multiple sau greutate mare a fătului. Factori precum exercițiile fizice necorespunzătoare în timpul sarcinii sau slăbirea mușchilor abdominali pot contribui, de asemenea, la diastază.

Simptomele diastazei abdominale pot include o pântece mai pronunțată și mai moale, slăbiciunea mușchilor abdominali și dureri de spate sau postură defectuoasă. Diagnosticul se face de obicei prin examinarea fizică, deși uneori pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi ultrasunetele.

Tratamentul pentru diastaza abdominală poate implica exerciții specifice de întărire a mușchilor abdominali și corectarea posturii. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală, dar aceasta este rară, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Vitamina care hrănește celulele canceroase. Medic: Terapia nu funcționează

Diastaza abdominală, afecțiunea vizibilă după naștere

Majoritatea persoanelor nu observă semne ale diastazei abdominale decât în perioada postpartum. În perioada sarcinii este mai greu de identificat, deoarece abdomenul este întins.

Semnele comune ale diastazei abdominale în perioada postpartum sunt:

- O umflătură vizibilă care iese în evidență chiar deasupra sau chiar sub buric.

- O senzație moale sau gelatinoasă în jurul buricului. 

Vezi și: Vlad Ciurea, secretul orelor la care trebuie să mâncăm: Este un proverb chinezesc

Diastaza abdominală - FOTO: Freepik

- Dificultate în ridicarea obiectelor, mersul sau îndeplinirea sarcinilor zilnice.

- Durere în timpul relațiilor intime.

- Dureri pelvine sau la nivelul șoldului.

- Dureri lombare.

- Postură slabă.

- Pierderi de urină în timpul strănutului sau tusei.

Vezi și: De ce se ceartă partenerii de cuplu când vine vorba de bani. Gáspár György: De fapt, se ceartă pe realitatea pe care fiecare o are din copilărie

Diastaza abdominală, tratament

Tratamentul implică exerciții care antrenează mușchii abdominali. Înainte de a începe un program de exerciții, asigurați-vă că este sigur pentru diastaza abdominală. 

Anumite mișcări vor face separarea abdominală mai rea. Chirurgia este rar necesară pentru a trata diastaza abdominală. Medicii vor recomanda terapie fizică sau exerciții acasă pentru a ajuta la vindecarea diastasisului înainte de metodele chirurgicale.

"Deși inestetic, cel mai adesea diastazisul nu are indicație chirurgicală și poate fi corectat prin exerciții fizice efectuate și dozate corect, sub supravegherea fiziokinetoterapeutului și gândite cu rolul de a întări această structură slabă.

Diastazisul trebuie rezolvat chirurgical atunci când asociază o hernie ombilicale sau când, prin ruperea fasciei, se creează un alt tip de hernie, numită "hernie de linie albă", cel mai frecvent deasupra ombilicului. În această situatie, operația va rezolva atât rupturile musculare (hernia ombilicală sau de linie albă), cât și refacerea diastazisului", arată dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generală pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel