Diferența dintre fumul de țigară și nicotină. Farsalinos: Trebuie doar să spunem adevărul! Nu asta ucidea oamenii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Diferența dintre fumul de țigară și nicotină - Foto: Freepick @wirestock
Diferența dintre fumul de țigară și nicotină - Foto: Freepick @wirestock

Care e diferența dintre fumul de țigară și nicotină și ce este mai nociv, de fapt.

"Ceea ce ucidea oamenii nu era nicotina, ci fumul, iar noi avem capacitatea ca oamenii să poată obține nicotină fără a inhala toxine care pot fi în mare parte eliminate", a spus și Clive Bates, fost director al Action on Smoking & Health UK (ASH-UK).

"Nu trebuie să fii om de știință pentru a înțelege diferența enormă de risc dintre fumatul țigărilor din tutun și utilizarea țigărilor electronice. Vedem acum că societățile științifice acceptă nivelul substanțial mai scăzut de toxine din aerosolul țigărilor electronice în comparație cu fumul țigărilor de tutun. 

Singura întrebare care trebuie abordată și de care vom avea nevoie ani de zile este să estimăm cu exactitate nivelul de reducere a riscului. Nu cred că nicio persoană rezonabilă, fie că este om de știință sau nu, nu poate vedea că acum vorbim despre o definiție pură a reducerii riscurilor. 

Așadar, problema, în opinia mea, este că asistăm la o opoziție față de reducerea riscurilor ca strategie pentru consumul de tutun, ceea ce este ciudat, deoarece acești oameni care se opun reducerii riscurilor în cazul tutunului acceptă și fac față, acceptă de zeci de ani reducerea riscurilor pentru activitățile zilnice. 

Ce se întâmplă în corp dacă fumezi țigări electronice. Dovezi incredibile despre bronhopneumonie. Bundoi: Vreau ca lumea să înțeleagă. Este dovedit!

Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema

Marea diferență dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce inhalezi, de fapt, când fumezi țigări normale. Bundoi: Asta cauzează bolile

Iar pentru orice alte probleme de sănătate publică voi menționa câteva exemple caracteristice și zilnice: utilizarea căștilor de protecție, utilizarea centurii de siguranță, utilizarea prezervativelor. Acestea sunt intervenții caracteristice de reducere a riscurilor, care nu elimină riscul, dar reduc substanțial riscul, aceasta este reducerea riscurilor. 

Pentru noi, cei care suntem medici, ar trebui să ne gândim, de asemenea, că medicina este, prin definiție, o știință a reducerii riscurilor", a declarat Konstantinos Farsalinos, cardiolog și cercetător la Universitatea din Patras, Departamentul de Sănătate Publică și Comunitară, Universitatea Western Attica, la Tobacco Harm Reduction Summit Spain 2023.

"În ultimii 40 de ani știm care este diferența dintre fumul de țigară și nicotină și trebuie doar să spunem adevărul publicului"

 

"Abordăm chiar și din punct de vedere moral faptul că nu este etic ca cineva să fumeze. Fumatul este dăunător, dar acum s-a trecut la problema consumului de nicotină și, prin aceasta, nu înțelegem că oamenii din întreaga lume mor la nivel global din cauza bolilor legate de fumat. Acestea nu sunt boli legate de nicotină și trebuie să facem diferența. În deceniile anterioare, aveam practic doar țigările de tutun ca fiind singurul produs de consum care conținea nicotină și de aceea a existat o asemenea confuzie.

Dar în ultimii 40 de ani știm care este diferența dintre fumul de țigară și nicotină și trebuie doar să spunem adevărul publicului. Acești oameni de știință.... nu ar trebui să fie mândri de ei înșiși pentru un asemenea nivel de dezinformare a publicului, a societății, care a provocat daune sănătății publice.

Dacă am folosi aceeași mentalitate și aceleași argumente, nu cred că am mai avea medicina ca știință. Trebuie să fii rezonabil, să aplici, bineînțeles, știința și să iei decizii pe baza cunoștințelor actuale și, bineînțeles, să fii flexibil. Pentru a ajusta legislația deciziile pe baza noilor informații. 

Vedem că următoarea generație va fi o generație fără fum de țigară și nu poate fi o coincidență, iar în același timp asistăm la o scădere continuă a consumului de țigări. Autoritățile de reglementare, legiuitorii pot avea cele mai bune motive, dar trebuie să se gândească la faptul că, atunci când aplică cea mai ușoară dintre toate deciziile, și anume crearea unor restricții severe similare cu cele aplicate în cazul țigărilor, acestea pot cauza daune sănătății publice și nu cred că înțeleg cu adevărat sau se gândesc la daunele potențiale cauzate de aceste restricții", a mai spus Konstantinos Farsalinos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel