Dimensiunea corpului și mișcarea pot influența durata de viață

Dimensiunea corpului, respectiv înălțimea și greutatea, poate influența durata de viață a femeilor mult mai mult decât a bărbaților, arată un studiu recent. Cercetătorii au mai descoperit că o oră de activitate fizică zilnică, în cazul femeilor sunt asociate cu cea mai bună șansă de a ajunge la 90 ani.

Speranța medie de viață a crescut de-a lungul ultimelor decenii, dar a început recent să scadă în unele țări dezvoltate, acolo unde sunt niveluri crescute de obezitate și inactivitate fizică.

Studii anterioare au analizat asocierea dintre greutate (indicele de masă corporală), activitatea fizică și vârsta înaintată, dar majoritatea studiilor au combinat ambele sexe sau s-au axat exclusiv pe bărbați, deși femeile și bărbații au o durată de viață diferită, care poate fi influențată de factori precum hormoni, gene și / sau stilul de viață.

Pentru a explora aceste diferențe, cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu olandez de cohortă (NLCS), care a inclus mai mult de 120.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 ani și au descoperit că activitatea fizică este legată de durata de viață mai lungă la ambele sexe, dar se pare că bărbații petrec mai mult timp activi fizic în fiecare zi, ceea ce le crește șansele de a trăi mai mult. În cazul femeilor, 60 de minute pe zi au fost asociate cu cea mai bună șansă de-a atinge o vârstă venerabilă. 

Femeile cu o înălțime mai mare de 175 cm au avut cu 31% mai multe șanse să ajungă la 90 de ani față de femeile cu mai puțin de 160 cm, lucru care nu e valabil în caul bărbaților. În ceea ce privește activitatea fizică, bărbații care au efectuat peste 90 de minute de activitate pe zi aveau cu 39% mai multe șanse să ajungă la 90 ani decât cei care au făcut mai puțin de 30 de minute.

Și fiecare extra 30 de minute de activitate fizică zilnică pe care le-au făcut au fost asociate cu o creștere cu 5% a șanselor lor de a se ajunge la 90 de ani. Dar acest lucru nu a fost și în cazul femeilor. Pentru femei s-ar părea că există un prag optim: aproximativ 60 de minute pe zi au fost asociate cu cea mai bună șansă de a sărbători 90 de ani.

Potrivit ScienceDaily studiul este observational, iar informațiile despre dimensiunea corporală și activitatea fizică au fost mai degrabă oferite voluntar decât măsurate obiectiv, ceea ce ar fi putut afecta rezultatele. Dar concluziile se bazează pe un număr mare de persoane, toate fiind similare ca vârstă, ceea ce întărește rezultatele, studiul fiind unul dintre puținele care diferențiază factorii de stil de viață potențiali asociați cu o viață lungă la bărbați și la femei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel