Apendicită la copii, diagnosticată și de radiologii de adulți

Apendicita la copii poate fi diagnosticată și de către radiologii de adulți cu ajutorul RMN-ului, sunt de părere autorii unui nou studiu. Investigația imagistică poate diagnostica efectiv apendicita la copii și...
,,Atât ultrasunetele cât și CT-ul au demonstrat o bună sensibilitate și specificitate privind evaluarea apendicitei la copii, însă fiecare are provocări proprii", a precizat James D. Covelli, de la Centrul Medical Militar San Antonio din Fort Sam Houston, autorul principal al studiului.
Prin urmare, el împreună cu alți cercetători a vrut să vadă dacă RMN-ul ar putea deveni o alternativă viabilă. 528 pacienți pediatrici, cu o vârstă medie de 9,9 ani, au făcut RMN între 2012 și 2016. Toți au făcut investigația fără substanță de contrast. Cercetătorii au folosit un protocol de trei secvențe RMN care a durat 11 minute.
Mai mult de 10 la sută dintre pacienți au avut apendicită dovedită chirurgical sau patologic. RMN-ul a avut o sensibilitate de 96,4% și o specificitate de 98,9%. Rezultatele au arătat că mai mult de 21 la sută dintre pacienți aveau apendicele normal sau prezentau probleme care nu aveau legătură cu apendicele.
,,Rezultatele noastre arată valori de sensibilitate și specificitate comparabile cu cele raportate în literatura recentă și arată că RMN-ul poate oferi un diagnostic corect radiologilor care nu lucrează în pediatrie", a afirmat Covelli.
Oamenii de știință au reliefat că radiologii de adulți au fost mai puțin familiarizați cu interpretarea RMN-ului la copii, având puțină experiență în această arie. Pentru a depăși aceste provocări, Covelli și colegii săi au creat și au implementat o campanie "bogată în imagini, bazată pe dovezi" în cadrul departamentului de radiologie pediatrică pentru a-i educa pe radiologi. Materialele educaționale, conferințe de tip "how-to" au contribuit la creșterea lentă a încrederii în interpretarea RMN.
Interpretarea RMN-ului în privința apendicitei la copii poate fi făcută de către radiologii de adulți cu o precizie ridicată și cu ajutorul unui algoritm de imagistică, sunt de părere autorii, conform siteului Healthimaging.com
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-