EXCLUSIV Horea Constantin Chirilă: medicul rezident are parafă neoficială

horea-constantin-chirila-dc-medical_31171700 Horea Constantin CHIRILĂ, președintele SMMR. Foto: DC Medical

Horea Constantin Chirilă, președintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre...

Horea Constantin CHIRILĂ, președintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR) din România, a povestit la Interviurile DC News și DC Medical ce înseamnă rezidențiatul. Tânărul este medic rezident neurologie pediatrică la Spitalul Clinic "Prof.Dr. Alexandru Obregia" din Capitală. 

”Rezidențiatul este o perioadă de la 4 la 6 ani în funcție de specialitatea pe care o alegi. În acel moment, ca și statut al medicului rezident este undeva între student și medic practicant pentru că noi avem un drept de practică supravegheată. În momentul în care ne înscriem în Colegiul Medicilor, dreptul nostru este să desfășurăm un act medical în limita competențelor noastre, cu supravegherea unui medic specialist sau medic primar ca la finalul celor 6 ani de rezidențiat, noi ne dăm examenul de specialitate și atunci o să avem noi acel drept de parafă.

Medicul rezident are o parafă neoficială care are un cod și rolul nostru este de suport și de învățare.

Sunt necesari minimum 10 ani sau maximum 12 ani pentru a deveni medic, pentru a avea parafă. Ce e important din ștampila respectivă e codul. Prin acel cod este identificat medicul și orice act medical pe care-l desfășoară e consemnat în foaia care e document medico-legal și așa se identifică cine este culpabil într-o eventualitate”, explică Horea Constantin Chirilă.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250