Pacienți, boli: de ce fel de schimbare e nevoie în sănătate?

pacienti_consultatie_cancer_39252900 consultatie medicala

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, medicul Vasile Cepoi, a declarat, într-o dezbatere, că e nevoie de o schimbare de comportament a practicienilor şi...

„Acest concept de asistenţă medicală centrată pe pacient nu este încă foarte cunoscut. Orice profesionist o să spună "Cum adică centrat pe pacient? Dar eu ce tratez? Paturi? Scaune? Pacientul îl tratez!". De fapt, asistenţa medicală centrată pe pacient înseamnă că bolnavul este foarte bine informat cu privire la problemele sale de sănătate, la soluţiile de diagnostic şi tratament pe care profesionistul le propune şi participă direct la îngrijirea sănătăţii sale şi la prevenirea evenimentelor nedorite, la prevenirea aşa numitor efecte adverse asociate asistenţei medicale prin faptul că el îşi cunoaşte boala mai bine decât medicul", a declarat joi, 18 aprilie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, la o dezbatere organizată la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, citat de Agerpres.

Acesta sublinia că pacientul ştie mai bine cum se manifestă în cazul său, nu că ar avea cunoştinţe mai bune decât medicul.

„Pacientul trebuie să înţeleagă orice manifestare care chiar dacă este neplăcută poate să aibă semnificaţie pozitivă sau, dimpotrivă, o semnificaţie negativă, şi trebuie să atenţioneze medicul asupra bolii sale. Asta înseamnă participarea pacientului la luarea deciziei şi asistenţa medicală centrată pe pacient. Adică pacientul a înţeles foarte bine recomandările care i s-au făcut, ce se întâmplă dacă le respectă, ce se întâmplă dacă nu le respectă, iar medicul s-a convins că pacientul a înţeles ceea ce i s-a spus", a mai precizat medicul Vasile Cepoi.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250