Dr. Anca Hâncu: Salată de boeuf și ouă umplute dietetice, Sfaturile nutriționistului, Ep.3

Salata de boeuf și ouăle umplute sunt aperitive la masa de Crăciun. Ambele au însă multă maioneză, dar și alte ingrediente „grele”, care le transformă în bombe calorice. Dr. Anca...
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi ne-a vorbit despre cum putem transforma salata de boeuf, ouăle umplute și salata de vinete cu maioneză, din bombe calorice, în alimente prietenoase cu dieta.
Cuvântul cheie e moderația
„Mă întrebau cunoscuți, zilele trecute, ce facem cu faimoasele preparate pe post de aperitiv din perioada Crăciunului: ouăle umplute, salata de boeuf, salata de vinete. Ce facem când vine soacra, mama, mătușa, cu faimoasa salată de boeuf care este ornată cu un munte de maioneză? Ca nutriționist, le voi da răspunsul: ne bucurăm de toate cu măsură și cu inteligență", își începe pledoaria dr. Anca Hâncu.
Cotează, spune nutriționistul, cum le prepari și cât de multă maioneză pui. Asta face diferența dintre o bombă calorică și un aliment prietenos cu dieta.
„În primul rând, un sfat pentru gospodinele interesate de stilul de viață sănătos, care vor trebui să aibă grijă. Și le-aș recomanda un fel de rețetă. Salata de boeuf poate fi pregătită cu puțină maioneză, poate să nu conțină niciun fel de carne, pentru că vor fi foarte multe preparate cu carne în perioada Crăciunului, poate să aibă cât de multe murături – castraveți murați, dar poate să aibă și gogoșari murați -, și, sigur, pentru gust, să aibă muștar din plin. La ornare, vă rog din suflet, nu mai folosiți maioneză, pentru că o încărcăm îngrozitor caloric, și încărcăm cu grăsime acel preparat. Ornând cu castraveți murați, salata de boeuf poate deveni un aperitiv echilibrat", arată dr. Anca Hâncu.
Ouăle umplute dietetice
Și ouăle umplute pe pat de maioneză sunt o bombă calorică. Dar, și ele pot fi transformate ușor în „diet”.
„Ouăle umplute sunt bune, sunt gustoase, însă acel sos pe care stau de obicei ouăle umplute poate fi pregătit cu puțină maioneză, cu muștar și cu foarte mult iaurt. Un iaurt cu 2-2,5% maxim grăsime, poate fi iaurtul grecesc, care le va da și o savoare, și acel aliment va deveni foarte bun, sănătos. Asta pentru că iaurtul conține, după cum știm, probiotice care ajută la sănătatea tractului digestiv și a intestinului", arată nutriționistul.
Dacă gospodinele sunt atente la modul în care le prepară, atunci acele alimente care de altfel ar putea fi foarte grele, „pot deveni alimente prietenoase pentru corpul nostru".
Tot așa putem să procedăm cu salata de vinete, care, spune nutriționistul, poate fi făcută fără maioneză. Iată rețeta medicului Anca Hâncu:
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!