Dr Daciana Toma: Este imoral să faci jonglerii în schema terapeutică pentru a te adapta la ce e pe raft

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

Secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr Daciana Toma a vorbit, la Interviurile DC News și DC Medical, despre consecințele schimbării tratamentului pacienților, din cauza lipsei de medicamente de pe rafturi, din perspectiva medicului de familie

Dr Daciana Toma, secretar al SNMF, spune că schimbarea tratamentului trebuie justificată în termeni medicali, și nu prin lipsa medicamentelor de pe rafturi.

"Asta nu o găsești niciodată în niciun ghid, să fii nevoit să schimbi medicația fiindcă nu mai ai acces la ea. Schimbi medicația când ai un motiv, când evoluția pacientului sau celelalte afecțiuni pe care le are impun acest lucru. Să faci jonglerii în schema terapeutică pentru a te adapta la ceea ce e pe raft, este imoral"

Aceasta arată că aceste modificări implică niște eforturi din partea medicilor de familie.

"În primul rând, descoperi, la un moment dat, perntru că prima oară, pacientul te sună să îți spună că nu a găsit la o anumită farmacie, după care începi să faci cercetări, să vezi dacă e o problemă la respectiva la respectiva farmacie sau lanț farmaceutic, sau este o problemă generală. După care, începi și îți pui problema cu ce înlocuim și cum înlocuim.
Și practic o iei iar de la început, pentru că orice introducere a unui nou preparat într-o schemă terapeutică, necesită monitorizare, necesită anumite evaluări", explică dr. daciana Toma.

Medicul subliniază că nu este deloc ușor schimbe schema terapeutică.

"Atâta timp cât pacienții în România nu au acces, așa cum ar fi nevoie sau cum e prevăzut în legislație, la investigațiile de care au nevoie, nu pot să vorbesc despre ușurința cu care pot să schimb o schemă terapeutică.
Eu pot să îi dau, dar pacientul nu poate să facă investigații paraclinice atunci când are nevoie, și aici nici nu merg mai departe decât de investigațiile de laborator. Nu putem să punem problema, în țară, câte zile pe lună poate să facă un pacient investigații de laborator decontate de către casă", arată medicul. 

O altă problemă pe care o aduce schimbarea tratamentului, spune medicul, este implicația medicilor de alte specialități, care trebuie să evalueze, din nou, pacienții.

"Apoi, accesul la medici de altă specialitate. O altă problemă. Orice schimbare terapeutică, desigur, poți să o faci fără investigații, fără evaluări, dar faci o chestie peticită. Cum ști cum răspunde pacientul la un nou tratament. Din ceea ce îți descrie, dar chiar facem medicină strict după simptomatologia pe care o descrie pacientul?", subiliază aceasta. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel