Dr. Mihaela Bilic, sfat prețios: "Nimeni nu ne poate păcăli dacă renunțăm la..."
Medicul nutriționist Mihaela Bilic propune să fie schimbată sintagma "ești ceea ce mănânci" cu "ești ceea ce...citești".
Propunerea medicului Mihaela Bilic este legată de faptul că, în ultima vreme, mâncarea a fost transformată într-un fel de etalon social, oamenii au ajuns să fie judecați pe baza opțiunilor culinare, iar coșul de cumpărături tinde să devină un indicator al valorii umane/intelectuale/profesionale.
"Ești ceea ce...citești
Până acum se spunea că ești ceea ce mănânci. În esență ea a fost o sintagmă corectă, întotdeauna alegerile alimentare și relația cu mâncarea spun mai multe despre noi decât am putea crede... uneori chiar mai multe decât știm/ recunoaștem/ acceptăm... Însă în ultima vreme mâncarea a fost transformată (pe nedrept!!) într-un fel de etalon social, oamenii au ajuns să fie judecați pe baza opțiunilor culinare, iar coșul de cumpărături tinde să devină un indicator al valorii umane/intelectuale/profesionale.
În ziua de azi ești denigrat/descalificat/ marginalizat/desconsiderat/exclus dacă ai nerușinarea să mănânci gluten, carne de porc, produse lactate, grăsimi de origine animală sau alimente NEbio. Puritanismul alimentar s-a transformat în doctrină și o mulțime de demagogi predică cu bună știință acest concept, care are ca simplu obiectiv afirmarea și recunoașterea superiorității unui individ prin intermediul mâncării.", a scris medicul nutriționist pe Facebook.
La ce se referă noua propunere a dr. Mihaela Bilic
"Eu propun schimbarea acestui slogan cu varianta “ești ceea ce citești!” Și când spun “citești”, mă refer la tot ce înseamnă cărți, articole, știri, rețele de socializare, etichete alimentare Cititul hrănește sufletul și mintea, așa că e foarte important care sunt criteriile după care îți alegi lecturile, ce gen de informații cauți... precum un magnet atragem lucrurile pe care ni le dorim, în care credem, deci nu întâmplător alegerile editoriale spun totul despre noi. Nu am condamnat niciodată persoanele care și-au construit credința pe cărți sau studii ce mie mi s-au părut manipulatoare, poate din acest motiv n-am citit niciodată “Studiul China”. În viață avem libertatea de a alege, iar alegerile trebuie asumate- tot ce este clădit pe neîncredere, nesiguranță și energie negativă, nu poate să ne aducă decât rău- pe care, culmea, noi l-am căutat!
Exista întotdeauna opțiune/alternativă pentru orice element din viața noastră, cu condiția să o acceptăm, să ne-o dorim. Dacă schimbăm criteriile de căutare, s-ar putea să fim surprinși de ofertele/soluțiile care ni se arată. Totul pornește de la noi și cred cu tărie că o să ni se întâmple doar BINE, dacă gândim BINE, citim BINE și alegem BINE!! Pentru că, în final, nimeni nu ne poate păcăli dacă renunțăm la superficialitate și comoditate și nu ne mai “hrănim” doar cu titluri bombastice, sloganuri de marketing, informații scoase din context și citite printre rânduri. Până și despre un aliment poți să afli foarte multe, dacă citești cu atenție eticheta...indiferent cât de mic ar fi scrisă. Iar dacă nu aveți o lupă sau ochelarii la voi, țineți cont că “valoros” din punct de vedere alimentar înseamnă local, de sezon și cât mai puțin procesat.", a mai precizat Bilic.
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
EXCLUSIV Plante și ceaiuri care ajută la curățarea plămânilor
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
