Dr Olivia Sgarbură: ce tipuri de cancer se extind în burtă. Femeile, în mare pericol!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr Olivia Sgarbură, chirurg oncolog și expert european în carcinomatoza peritoneală, a explicat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, a explicat care sunt tipurile de cancer care se extind în burtă. Femeile sunt în cel mai mare pericol. 

Cel mai frecvent, carcinomatoza peritoneală este întâlnită la femeile care fac cancer ovarian. Din păcate, spune Dr Olivia Sgarbură, femeile sunt diagnosticate cu cancer de ovar când au deja și carcinomatoză peritoneală, adică sunt într-un stadiu avansat al bolii, III – III C. 

„Pentru foarte multe dintre tumorile care fac carcinomatoză peritoneală, situația se poate întâlni destul de frecvent. Este cazul cancerului de ovar, spre exemplu, în care lucrurile decurg silențios, până când, la un moment dat, pacientele sunt descoperite cu cancer de ovar, și asta se întâmplă în 80% dintre cazuri. Adică, practic 7 sau 8 femei din 10 sunt descoperite cu cancer de ovar doar la momentul la care carcinoza peritoneală există deja. Nu o întâlnim numai în ovar, o întâlnim și în alte tumori. O întâlnim în cancerul de stomac, foarte frecvent, o întâlnim și în cel de colon foarte frecvent. Nu o întâlnim neapărat de la bun început, cu aceeași frecvență cu care se întâmplă pentru cancerul de ovar, dar o întâlnim totuși într-un procentaj ne-neglijabil, poate să fie la un sfert dintre pacienți, jumătate dintre pacienți, depinde despre ce tip de tumoră vorbim”, a spus chirurgul oncolog de la Institutul de Cancer din Montpellier (unul dintre cele mai reputate institute de cancer din Franța), EXCLUSIV la Academia de Sănătate.

La acestea se adaugă și alte tipuri de tumori, mai rare, dintre care una chiar își are originea în abdomen. 

„Aș mai adăuga aici că există, foarte rar, și tumori care au punct de plecare peritoneal. Este cazul mezoteliomului peritoneal. Este o tumoră foarte rară, apare, epidemiologic vorbind, cam la un pacient la un milion de locuitori. Cu toate acestea este foarfte important să fim conștienți că există și varianta asta diagnostică, pentru că este o variantă care trebuie să ajungă la un chirurg de carcinomatoză peritoneală ideal din primul moment, pentru că se poate trata foarte bine chirurgical, chiar dacă operația este, să zicem, destul de ambițioasă. La fel aș spune și pentru pseudomixomul peritoneal, este tot o boală rară în care este afectat peritoneul. O considerăm a fi tot cu o frecvență de o persoană la un milion, cu toate acestea cred că de fapt este ceva mai frecventă, pentru că ea apare în urma mucocelului apendicular, care a perforat și care a dat naștere, deci ca o apendicită câteodată se manifestă, care a dat naștere unei scurgeri de gelatină în cavitatea peritoneală, motiv pentru care o mai numim câteodată boala gelatinoasă”, a adăugat Dr Olivia Sgarbură, care este doctor în științe medicale, expert european în carcinomatoză peritoneală și cercetător afiliat Unității INSERM 1984, unde studiază rezistența la chimioterapie și noi molecule anticancer.

Ce mijloace de tratament avem în astfel de cancere extinse și ce șanse de supraviețuire au pacienții, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel