Durere de cap dată de înghețată. De ce apare și cum scapi de ea?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Când mănânci înghețată prea repede apare o durere de cap care durează câteva minute
Când mănânci înghețată prea repede apare o durere de cap care durează câteva minute

Ce se întâmplă exact atunci când mănânci ceva rece, precum înghețata, și te trezești cu o durere de cap? Este dăunător în vreun fel? Răspunde un medic de la Harvard:

Durerea de cap dată de înghețată, cunoscută și sub numele de „înghețarea creierului" sau cefaleea la rece, este o durere de cap pe care unii oameni o au atunci când consumă rapid o băutură rece, cuburi de gheață sau o înghețată. Durerea apare de obicei în frunte sau pe ambele tâmple, și de obicei durează mai puțin de cinci minute, spune dr. Celeste Robb-Nicholson, redactor-șef al revistei Harvard Women's Health Watch.

Cum și de ce apare acea durere

Cauza este încă aprig dezbătută, dar cei mai mulți experți cred că durerea începe atunci când o substanță rece atinge acoperișul gurii sau spatele gâtului și cauzează strângerea (constricția) vaselor mici de sânge din acele zone, urmată apoi de dilatarea lor rapidă.

Receptorii de durere din apropierea vaselor de sânge simt disconfortul și trimit mesajul de-a lungul fibrelor nervoase mici către un nerv mai mare - nervul trigemen-, care îl transmite spre creier. Nervul trigemen poartă și semnale de durere de pe față. Creierul citește senzațiile de stimulent rece care vin din cap, mai degrabă decât din gură - un fenomen numit durere, la care se face referire, arată medicul de la Harvard Women's Health Watch.

Durerea dată de stimularea la rece este obișnuită, aparând la 30% până la 40% dintre persoanele care nu au de obicei dureri de cap. Simptomele sunt inofensive și nu sunt un semn al unei boli subiacente, cu toate că mulți experți consideră că acestea sunt mai frecvente la persoanele care au migrene, explică specialistul.

Cum scapi de ea

Deoarece „înghețarea creierului" e de scurtă durată, este greu de studiat și nu există niciun consens cu privire la modul cel mai bun de a o opri. Cei mai mulți oameni au propriile lor metode; cea mai comună este curbarea limbii și apăsarea părții inferioare în acoperișului gurii. Cea mai bună modalitate de a preveni durerea de cap este să mâncați încet alimentele foarte reci, arată dr. Celeste Robb-Nicholson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel