Dureri de spate, hernie de disc și sciatica, ameliorate prin radiofrecvență

Pacienții cu ALS rămân imobilizați în pat
Pacienții cu ALS rămân imobilizați în pat

O procedură minim invazivă poate ameliora durerea acută a spatelui și sciatica, potrivit unui studiu, prezentat la un congres al radiologilor. Radiofrecvența pulsată este sigură și eficientă în cazul persoanelor care prezintă dureri acute de spate și care nu au răspuns la tratamentul conservator.

 

Hernia lombară de disc este o afecțiune comună, adesea debilitantă, care afectează discurile care acționează ca niște perne între vertebrele coloanei vertebrale inferioare. Hernia apare atunci când materialul din centrul discului pune presiune asupra rădăcinilor nervilor. Discurile herniate sunt adesea sursa unei sciatici sau generează durerea care radiază în jos din partea inferioară a spatelui in picior.

Opțiunile de tratament conservatoare pentru discurile herniate variază de la medicamentele pentru durere până la injecțiile cu corticosteroizi direct în zona afectată a coloanei vertebrale. Cei care nu răspund la aceste terapii pot ajunge la intervenții chirurgicale. În unele cazuri, întregul disc trebuie înlăturat și vertebrele sunt fixate apoi împreună pentru stabilitate.

În ce constă radiofrecvența pulsată 

O tehnică alternativă, radiofrecvența pulsată ghidată de un computer tomograf (pRF), aplică energia printr-un electrod sub îndrumarea computer tomografiei(CT ) către porțiunea nervului responsabilă de transmiterea semnalelor de durere.

 "Radiofrecvența pulsată creează o modulare a nervilor, reducând semnificativ inflamația și simptomele asociate", a spus medicul Alessandro Napoli, profesor de radiologie intervențională la Universitatea Sapienza din Roma, autorul principal al studiului.

Dr. Napoli și colegii săi au studiat abordarea radiofrecvenței pulsată la pacienții cu dureri de spate cauzate de hernia de disc lombară care nu au răspuns la tratamentul prelungit conservator. La 128 pacienți, tratamentul cu pRF a fost transmis direct sub îndrumarea CT la rădăcina nervului. Tratamentul a fost aplicat timp de 10 minute. Pentru comparație, un grup de 120 de pacienți a primit una sau trei sesiuni de injectare de steroizi ghidați CT pe aceeași țintă anatomică fără pRF.

Rezultatele urmărite pe durata unui an au demonstrat că pRF ghidată CT a fost superioară strategiei doar pentru injectare. Pacienții care au primit pRF au înregistrat o îmbunătățire generală a scorului durerii și invalidității în primul an. Îmbunătățirea durerii piciorului a fost mai rapidă la pacienții cărora li s-a administrat pRF și au raportat, de asemenea, o rată mai rapidă de recuperare. Probabilitatea recuperării după un an de urmărire a fost de 95% în grupul pRF, în comparație cu 61% în grupul cu injecții.

,,Având în vedere rezultatele studiului nostru, aplicăm radiofrecvența pulsativă la pacienții cu hernie de disc și sciatică ale căror simptome nu se ameliorează cu terapie conservatoare. Rezultatele studiului sunt superioare celor raportate în mod obișnuit de strategiile de îngrijire și pot ajuta un număr substanțial de pacienți. Din diferitele terapii disponibile, radiofrecvența pulsată este printre cele mai puțin invazive. Tratamentul durează 10 minute, iar o sesiune a fost suficientă pentru un număr mare de pacienți tratați”, a afirmat dr. Napoli, potrivit Eurekalert.org.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel