Durerile de picior și de gleznă: cum se tratează acasă și când te duci la doctor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Picioare, glezne. Foto: PIxabay
Picioare, glezne. Foto: PIxabay

În multe cazuri, durerile de picior sau de gleznă pot fi tratate acasă, spun experții. Altele, însă, sunt periculoase și trebuie să ajungi urgent la doctor. 

Este important să tratam corect durerile de picior și de gleznă. Picioarele pot suferi de uzură normală, de zi cu zi, dar și de excese sau de neglijare.

În ciuda greutății și presiunii la care ne supunem picioarele și gleznele, și în ciuda complexității lor anatomice, adesea le ignorăm. Aproximativ 75% dintre americani vor avea probleme cu piciorul cel puțin o dată în viață, arată datele statistice. Picioarele noastre se măresc în timp ce încearcă să susțină greutatea suplimentară pe care o avem.

Tratament la domiciliu

În multe cazuri, durerea de picior sau de gleznă poate fi tratată acasă. Experții americani au inventat protocolul RICE (Rest – adică odihnă, Ice – adică gheață, Compression - compresie, Elevation - ridicare) pentru a explica mai bine abordarea.

„R” vine de la REST în engleză, care înseamnă ODIHNĂ. Opriți orice faceți și care provoacă durere, cel puțin până când aflați mai multe despre sursa de bază.

„I” vine de la ICE – adică gheață. Aplicați pachete de gheață pe picior sau pe glezna care doare timp de 15 până la 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Atenție, gheața nu se aplică direct pe piele, ci se înfășoară într-un prosop. 

„C” este vine de la COMPRESIE. Dacă vătămarea este o lovitură sau o entorsă la nivelul piciorului sau a gleznei, înfășurați-o suficient de bine pentru a controla umflarea, dar nu atât de strâns încât să întrerupă circulația sângelui. 

„E” vine de la ELEVARE – adică ridicarea piciorului dureros. Acesta nu este întotdeauna practic, dar merită încercat: Ridicați piciorul sau glezna afectată la sau mai mult decât nivelul inimii pentru a minimiza umflarea și a controla durerea. Asta înseamnă să vă întindeți în pat sau pe canapea, și piciorul să fie ridicat pe o pernă.

Unii ortopezi adaugă un „P” în fața „R” (făcând acronimul „PRICE”) atunci când se tratează o leziune musculară sau articulară:

„P” înseamnă PROTECȚIE, ceea ce înseamnă că trebuie protejați zona afectată cu un bandaj, prin înfășurare, întindere sau cu o atelă.

Tratament cu medicamente

Tratamentul pentru problemele piciorului și gleznei implică adesea medicamente fără prescripție medicală (OTC) și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Unele pot reduce durerea, altele combat inflamația, sau ambele, arată atrag atenția experții de la University Health News.

Adresați-vă medicului de familie sau farmacistul înainte de a lua orice medicament care ar putea avea efecte secundare sau care ar putea să interfereze cu alte medicamente pe care le luați. Majoritatea sunt sigure pentru ameliorarea durerii pe termen scurt, dar fiecare poate provoca probleme unor persoane, mai ales dacă au anumite condiții preexistente.

Spre exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, pot provoca sângerări în stomac și intestine. Ibuprofenul, și el un  AINS, poate provoca afectare și sângerări la nivelul stomacului și nu trebuie administrat de persoanele cu boli renale cronice. Efectele secundare ale naproxenului sunt deranjamente la stomac, durere abdominală și balonare, printre altele. Acetaminofenul este în general sigur în ceea ce privește riscul de sângerare, dar poate provoca leziuni hepatice dacă este luat în doze excesive.

Când TREBUIE să te duci doctor

Ar trebui să consultați un medic dacă observați aceste simptome:

- Durere severă sau umflături,

- Vă este imposibil să mergeți sau să puneți greutate pe picior,

- Aveți umflături care nu se ameliorează după o săptămână de tratament la domiciliu,

- Durere crescută, roșeață, sensibilitate sau căldură în piciorul ori glezna afectată, 

- Durere persistentă după două săptămâni, 

- Febra peste 37,7 grade Celsius, fără o cauză aparentă, 

- Durere arzătoare, amorțeală sau furnicături în piciorul afectat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel