Durerile de spate, cum scapi de ele: cauze și tratamente adecvate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay

Durerile de spate pot să apară în zona cervicală, toracică, lombară sau sacrală. Sunt considerate acute dacă apar brusc și durează mai puțin de șase săptămâni lși cronice, dacă durează mai mult de trei luni. Iată care sunt cele mai comune și cum scapi de ele: 

Durerile de spate pot să apară, așa cum spuneam, în mai multe zine ale coloanei: în zona cervicală, toracică, lombară sau sacrală.

Dintre acestea, însă, „zona lombară este cea mai comună zonă pentru durere, care este, cumva, determinată de faptul că, aici, se susține cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului. Episoadele durerilor de spate pot fi acute, sub-acute sau cronice, în funcție de durată. Durerile de spate sunt printre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medic și una dintre cauzele principale ale dizabilității la nivel mondial. Majoritatea oamenilor au dureri de spate cel puțin o dată pe parcursul vieții”, explică, EXCLUSIV la DC Medical, Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie,Traumatologie și Medicină Sportivă.

Durerile de spate sunt acute dacă apar brusc și durează mai puțin de șase săptămâni, și cronice, dacă durează mai mult de trei luni.

Cauzele durerilor de spate

„Durerile de spate se dezvoltă adesea fără o cauză specifică, iar aici intervine medicul curant să descopere cauza și să o trateze”, povestește, mai departe, specialistul.

În general, însă, cauzele comune sunt: 

- Un mușchi sau un ligament dureros. Ridicarea de greutate în mod repetat sau o mișcare bruscă pot întinde mușchii spatelui și ligamentele spinării. 

- Leziunea la nivelul coloanei sau hernia, protuzia. Boala discului nu se vede pe radiografie, doar pe investigație de tip RMN.

- Artrita. Osteoartrita poate afecta partea inferioara a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o îngustare a măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.

- Neregularități scheletice. Durerile de spate pot să apară dacă coloana vertebrală se curbează anormal. Scolioza, o afecțiune în care coloana vertebrală se curbează lateral, poate duce, de asemenea, la dureri de spate, dar, în general, numai dacă scolioza este severă.

- Osteoporoza. Vertebrele coloanei pot dezvolta fracturi de compresie dacă oasele devin poroase și fragile.

Diagnosticarea durerilor de spate

„Un istoric medical complet și examenul fizic pot identifica, de obicei, orice afecțiune gravă care poate provoca durerea. În timpul examenului, medicul va întreba despre debutul, locul și severitatea durerii; durata simptomelor și orice limitări în mișcare; istoricul episoadelor anterioare sau al oricăror condiții de sănătate care ar putea fi legate de durere. Împreună cu o examinare detaliată a spatelui, testele neurologice sunt efectuate pentru a determina cauza durerii și tratamentul adecvat. Cauza durerii cronice inferioare a spatelui este adesea dificil de determinat chiar și după o examinare aprofundată.”, explică Dr. Tarek Nazer.

De asemenea, spune medicul, teste imagistice pot fi făcute atunci când ne dorim să identificăm patologii care au ca efect durerile de spate.

- Radiografia este adesea prima aleasă pentru a căuta oase rupte sau o vertebră rănită.

- Tomografia computerizată (CT) este utilizată pentru a vedea structurile coloanei vertebrale care nu pot fi observate pe raze X, cum ar fi ruptura discului, stenoza spinării sau tumori. 

- Mielogramele (un tip de analiză a celulelor măduvei osoase extrase cu o seringă, folosită de regulă pentru anemie, trombopenie și leucemii) ajută în diagnosticul imaginilor pentru raze X și CT. 

- Discografia (un examen radiologic care permite observarea discurilor intervertebrale) poate fi utilizată atunci când alte proceduri de diagnosticare nu reușesc să identifice cauza durerii.

- Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează o forță magnetică în loc de radiație pentru a crea o imagine generată de calculator.

- Scanările osoase sunt utilizate pentru detectarea și monitorizarea infecțiilor, fracturilor sau tulburărilor la nivelul osului. 

- Imagistica cu ultrasunete, numită și scanare cu ultrasunete sau sonografie, utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a obține imagini în interiorul corpului. 

Tratamente pentru durerea de spate cronică

În funcție de cauza durerii de spate, tratamentul ei poate varia: de la tratament medicamentos, injecții, osteopatie, kinetoterapie, fizioterapie etc. 

Exercițiul fizic este cel mai indicat pentru durerea de spate cronică. „Acesta este primul lucru pe care îl spun pacienților mei. Împreună cu specialiștii kinetoterapeuți și fizioterapeuți elaboram planuri de tratament potrivite fiecărui pacient în parte”, continuă Dr Tarek Nazer.

Citește și: Durerile de spate din cauze comune: cum le ameliorezi acasă

Kinetoterapia este o soluție pentru eliminarea durerilor de spate, pentru că ajută pacientul să depășească un episod. Scopul ei este de a restabili mișcarea fără durere și de a-l ajută mențină acest bine pe termen lung. Kinetoterapeuții folosesc o serie de modalități pentru a atinge aceste obiective. Acestea pot include lucruri cum ar fi tratamente de tip masaj, exercițiu terapeutic sau modalități electrice. Recuperarea poate dura și poate fi legată de diferiți factori. Aceștia includ gravitatea problemei și, de asemenea, starea țesutului dumneavoastră înainte de vătămare.

Citește și: Durere de spate: remedii recomandate de experții de la Harvard

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel