E bine să mâncăm carne în fiecare zi? Ce spun medicii

Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
E bine sa mancam carne in fiecare zi / Foto: Pexels, Jacob Moseholt
E bine sa mancam carne in fiecare zi / Foto: Pexels, Jacob Moseholt

Carnea este un aliment extrem de valoros, datorită conținutului de proteine de calitate. Cu toate acestea, trebuie consumată cu moderație și e important și tipul de carne pe care îl alegem. 

Aportul de carne albă și carne roșie trebuie să fie unul echilibrat, cu o pondere mai mare în favoarea cărnii albe, mai ales la persoanele adulte și la vârstnici, potrivit specialiştilor în nutriție. Carnea albă are o valoare nutritivă, în medie, la jumătate față de carnea roșie, mai puține grăsimi dar și o cantitate mai redusă de fier.

De câte ori pe săptămână putem mânca peşte

Carnea de pește, spun medicii, nu ar trebui să lipsească din alimentația de bază, cel mai indicat fiind peștele oceanic cu un conținut mai ridicat în acizi grași de tip Omega 3. Minimum două mese pe săptămână care să conțină pește de tipul sardine, somon, hering, macrou sau ton sunt indicate, mai ales adolescenţilor şi persoanelor în vârstă. Prepararea peștelui trebuie să fie una corectă, preferabil la abur, cuptor, grill sau prin marinare, evitându-se pe cât posibil prăjirea acestuia în ulei. Acest lucru este valabil și pentru restul tipurilor de carne albă sau roșie.

Carne roșie, maxim de două ori pe săptămână

Pentru persoanele adulte și vârstnice, fără un consum energetic ridicat, carnea roșie este de preferat să nu se consume în exces, două mese pe săptămână fiind suficiente, potrivit experţilor în alimentație. În cazul dietelor de slăbit, medicii recomandă consumul oricărui tip de pește, în cantități rezonabile, la oricare masă principală a zilei, fără a se combina cu alimente cu conținut ridicat de carbohidrați de tipul cartofi, orez sau făinoase.

Vezi şi: 10 alimente ANTI atac de PANICĂ. Ce să mănânci ca să CONTROLEZI aceste stări

Nutriționiștii ne îndeamnă la moderație atunci când vorbim despre consumul de carne, asta pentru că proteinele de origine animală sunt esențiale pentru dezvoltarea masei musculare și pentru repararea țesuturilor afectate, însă atunci când este consumată în exces, poate cauza probleme. Carnea mai slabă, cum este cea de pui sau de curcan, este extrem de sănătoasă și poate fi consumată mai des decât cea roșie. Dacă obișnuiești să mănânci mai mult de 70 de grame de carne pe zi, ai face bine să reduci această cantitate dacă vrei să-ţi menţii silueta şi să rămâi activ şi sănătos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel