EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Vezi și: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de îmbătrânire accelerată
Într-o perioadă în care tentațiile alimentare sunt la fiecare colț, educația nutrițională devine un subiect esențial, mai ales pentru tinerii care sunt expuși zilnic la produse procesate și nesănătoase.
De la gustările din școli și până la oferta variată din magazine, copiii și adolescenții se confruntă cu un mediu alimentar tot mai provocator. În acest context, specialiștii atrag atenția asupra importanței educației nutriționale, care ar trebui să înceapă încă din școli, nu doar la nivel teoretic, ci și prin aplicarea unor practici care să le formeze obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Cea mai mare greșeală din alimentație
"Pe vremea noastră, la liceu, până seara nu mai aveam ce mânca. Magazinele erau goale. Dacă îți luai un măr de acasă sau un sandviș, era bine, dacă nu...Adulții puteau intra într-un restaurant, dar copiii nu aveau ce să mânânce de la chioșcuri. Acum, la fiecare colț te așteaptă ciocolată, cornuri, pateuri, foietaje, sticksuri, chipsuri", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Interviurile DC Medical și DC News.
Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, propune soluții concrete pentru a integra aceste lecții esențiale în viața de zi cu zi a elevilor, iar rezultatele ar putea schimba modul în care viitoarele generații se raportează la alimentație.
"Educația nutrițională ar trebui începută încă din școală, prin programe, prin introducerea noțiunilor de nutriție sănătoasă, inclusiv în programa școlară.
Nu e important doar să predăm, ci să punem și în practică, eventual niște ateliere la care copiii să fie învățați ce pun lângă o felie de pâine ca să fie corectă.
Farfuria corectă nu trebuie doar învățată, ci trebuie aplicată. La partea practică ne împotmolim cu toții. Majoritatea știm ce ar trebui să mâncăm, dar nu punem în practică.

Educație nutrițională - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
Au apărut și caserole în care ne permit să ne compartimentăm prânzul sau gustarea. Folosind aceste caserole s-ar putea face partea practică în școli", a explicat Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, medic Specialist Nefrologie, Asistent Universitar, Doctor în Științe Medicale, cu atestat în Ultrasonografie Generală, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Promovarea educației nutriționale în școli, începând de la cele mai fragede vârste, și aplicarea practică a noțiunilor de alimentație sănătoasă pot contribui semnificativ la combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase în rândul tinerelor generații.
Astfel, prin integrarea unor ateliere și prin folosirea unor metode simple, dar eficiente, cum ar fi caserolele compartimentate, copiii ar putea învăța nu doar ce trebuie să mănânce, ci și cum să aplice aceste cunoștințe în viața cotidiană.
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
-
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
