Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
educatia nutritionala - FOTO: Freepik@ bearfotos
educatia nutritionala - FOTO: Freepik@ bearfotos

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.

Vezi și: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de îmbătrânire accelerată

Într-o perioadă în care tentațiile alimentare sunt la fiecare colț, educația nutrițională devine un subiect esențial, mai ales pentru tinerii care sunt expuși zilnic la produse procesate și nesănătoase.

De la gustările din școli și până la oferta variată din magazine, copiii și adolescenții se confruntă cu un mediu alimentar tot mai provocator. În acest context, specialiștii atrag atenția asupra importanței educației nutriționale, care ar trebui să înceapă încă din școli, nu doar la nivel teoretic, ci și prin aplicarea unor practici care să le formeze obiceiuri sănătoase pe termen lung.

Cea mai mare greșeală din alimentație

"Pe vremea noastră, la liceu, până seara nu mai aveam ce mânca. Magazinele erau goale. Dacă îți luai un măr de acasă sau un sandviș, era bine, dacă nu...Adulții puteau intra într-un restaurant, dar copiii nu aveau ce să mânânce de la chioșcuri. Acum, la fiecare colț te așteaptă ciocolată, cornuri, pateuri, foietaje, sticksuri, chipsuri", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Interviurile DC Medical și DC News.

Vezi și: Geometria inimii, factor în predicția bolilor cardiovasculare. Indică riscul de diabet, insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială

Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, propune soluții concrete pentru a integra aceste lecții esențiale în viața de zi cu zi a elevilor, iar rezultatele ar putea schimba modul în care viitoarele generații se raportează la alimentație.

"Educația nutrițională ar trebui începută încă din școală, prin programe, prin introducerea noțiunilor de nutriție sănătoasă, inclusiv în programa școlară.

Nu e important doar să predăm, ci să punem și în practică, eventual niște ateliere la care copiii să fie învățați ce pun lângă o felie de pâine ca să fie corectă. 

Farfuria corectă nu trebuie doar învățată, ci trebuie aplicată. La partea practică ne împotmolim cu toții. Majoritatea știm ce ar trebui să mâncăm, dar nu punem în practică. 

Vezi și: Cauza care declanșează diabetul. Vârsta când apare boala. Dr. Mihai Comșa: Foarte mulți pacienți vin cu complicații

Educație nutrițională - FOTO: Freepik@Wavebreak Media

Au apărut și caserole în care ne permit să ne compartimentăm prânzul sau gustarea. Folosind aceste caserole s-ar putea face partea practică în școli",  a explicat Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, medic Specialist Nefrologie, Asistent Universitar, Doctor în Științe Medicale, cu atestat în Ultrasonografie Generală, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Promovarea educației nutriționale în școli, începând de la cele mai fragede vârste, și aplicarea practică a noțiunilor de alimentație sănătoasă pot contribui semnificativ la combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase în rândul tinerelor generații.

Astfel, prin integrarea unor ateliere și prin folosirea unor metode simple, dar eficiente, cum ar fi caserolele compartimentate, copiii ar putea învăța nu doar ce trebuie să mănânce, ci și cum să aplice aceste cunoștințe în viața cotidiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel