Efectul psihologic al exprimării recunoștinței în scris, analizat de cercetători. Iată ce au descoperit

Adisa Codruț / 09 Martie 2019 / 20:02
Experimentele universitare arată că seniorii își amintesc lucrurile esențiale
Experimentele universitare arată că seniorii își amintesc lucrurile esențiale

A scrie o notă de mulțumire pare că are un efect pozitiv mai intens decât a spune „mulțumesc”. Cercetătorii au analizat diferența dintre cele două moduri de exprimare a recunoștinței.

Scrierea notelor de mulțumire nu ține doar de bunele maniere, spun specialiștii. Acesta poate avea un efect psihologic puternic atât pentru expeditor, cât și pentru receptor, sugerează un studiu publicat în revista Psychological Science, citat de Harvard Medical Scool.

Deși majoritatea oamenilor consideră că este suficeint doar să exprime recunoștința printr-un gest frumos, mulți oameni se străduiesc să o exprime sriind o notă de mulțumire. Pentru a afla de ce, cercetatorii de la Universitatea din Texas au cerut unui grup de 334 de oameni să scrie o scrisoare de recunoaștință unei persoane care a facut ceva bun pentru ei și apoi să ghicească reacția destinatarului.

De exemplu: S-ar simți surprinși și fericiți să primească scrisoarea? Citirea complimentelor îi face să se simtă ciudat? Gestul ar afecta starea lor de spirit?

Cercetătorii au ontinuat apoi cu destinatarii, pentru a afla reacțiile lor reale. Nu este surprinzător, cei care au scris scrisorile s-au simțit mai pozitivi după aceea. Cu toate acestea, au supraestimat cât de dificil s-ar simți cei care au primit scrisorile lor și au subestimat cât de pozitivi i-ar face să se simtă.

Acest lucru poate explica de ce mai mulți oameni nu se angajează în exprimarea recunoștinței, potrivit cercetătorilor. Ei sugerează că înțelegerea impactului acestui gest poate ajuta oamenii să o facă mai des.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy