Endocardita, infecția cu efecte FATALE. Simptomele TĂCUTE la care să fii atent. Care este tratamentul

Monika Baciu |
Data publicării:
Endocardita – FOTO: Pexels@Los_Muertos_Crew
Endocardita – FOTO: Pexels@Los_Muertos_Crew

Endocardita reprezintă o infecție a endocardului, țesut care căptușește suprafața interioară a inimii.

Endocardita poate fi provocată de bacterii sau fungi, pe fondul existenței unor afecțiuni ale valvelor cardiace. Endocardita dacă nu este tratată la timp poate duce la complicații extrem de grave, de multe ori fatale.  Cosmina Ionescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară a explicat la Digi 24 care sunt simptomele și cum se tratează boala.

Simptome

Simptomele endocarditei infecțioase sunt ușoare, fiind de multe ori confundate cu simptome ale altor afecțiuni. De aceea și diagnosticul se pune în urma unor analize amănunțite.

”Pacienții care prezintă această afecțiune vin la medic pentru febră înaltă, de obicei 40 de grade, sau febră persistentă fără o cauză aparentă. De asemenea, aceasta este însoțită de mialgii, tulburări ale stării generale, tulburări de respirație și chiar insuficiență cardiacă. De obicei, pacienții se prezintă pentru complicații ale acestei boli, cum sunt emboliile septice care dau accidente vasculare cerebrale, ischemie miocardică”, a explicat medicul Cosmina Ionescu, la Digi 24.

Vezi și: Autotransplantul de celule stem, RESET al imunității. Ce BOLI tratează. Dr. Alina Tănase: Boala stă pe loc, nu mai avansează

Diagnostic

Medicul poate diagnostica endocardita infecțioasă în urma unui control medical și a istoricului medical al pacientului, a simptomelor manifestate și a unor investigații specifice. Astfel, diagnosticarea se face pe baza mai multor factori. 

Tratamentul endocarditei infecțioase este stabilit în funcție de mai mulți factori. În primul rând în cursul investigațiilor sunt obligatorii anumite analize și investigații paraclinice. Analiza esențială este hemocultura. Practic, se face cultura germenului din sângele pacientului. Aceasta este necesară atât pentru identificarea germenului patogen, cât și pentru obținerea antibiogramei, în vederea obținerii unui tratament specific.

A doua investigație esențială este ecocardiografia care ne arată exact tipul leziunilor, unde sunt localizate, mărimea vegetațiilor și complicațiile locale ale acestora.

Vezi și: Cardiologia intervențională și rolul în diagnosticarea bolilor inimii. Un medic de 10 s-a întors din Germania pentru a-și practica meseria ACASĂ

Tratament pe două paliere

Tratamentul endocarditei infecțioase este de două tipuri. Acesta poate fi medicamentos sau chirurgical. Depinde de severitatea infecției.

”Tratamentul include antibiotic specific care se face intravenos pe o durată de mai multe săptămâni. Tratament trebuie urmărit foarte atent atât din punct de vedere al eficienței, cât și al reacțiilor adverse care pot apărea.  Tratamentul chirurgical este dat de felul leziunii la nivelul inimii. Leziunile la nivelul inimii pot apărea la nivelul valvelor, la nivelul valvei mitrale, valvei aortice sau pe cordul drept la nivelul valvei tripluspide.

De asemenea apar leziuni la nivelul dispozitivelor implantate în cord, cum sunt protezele vasculare, sondele de stimulare, sondele defibrilare. Scopul acestui tratament chirurgical este eliminarea infecției de la nivelul inimii și repararea structurilor cardiace pentru obținerea funcționalității normale a inimii”, a mai subliniat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel