Endometrioză, tratament cu ajutorul bioingineriei

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Durere ovare
Durere ovare

Endometrioza, boala care afectează 10% dintre femeile cu vârsta reproductivă, este în atenția cercetătorilor americani. Aceștia au făcut deja primul pas în bioingineria uterului uman pentru a trata această afecțiune, responsabilă în 30-40% din cazuri de infertilitate. Studiul oamenilor de știință de la Universitatea de Medicină Northwestern este primul care demonstrează că celulele induse de tulpină pluripotentă umană (iPS) pot fi reprogramate pentru a deveni celule uterine sănătoase pentru plasarea potențială în uter.

Fabricate din celule proprii ale unei persoane disponibile, celulele iPS pot fi manipulate pentru a repara defectele în cadrul altor celule cauzatoare de boli. Celulele sănătoase sunt apoi optime pentru un autotransplant, care nu va fi respins de sistemul imunitar al persoanei.

"Cu acest studiu am deschis ușa pentru a trata endometrioza. Femeile încep să sufere de endometrioză de la o vârstă foarte fragedă, așa că ajungem să vedem că fetele de liceu devin dependente de opiacee, ceea ce distruge total potențialul lor academic și viața socială", a declarat dr. Serdar Bulun, autorul principal al studiului și președintele departamentului de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Northwestern.

Potrivit acestuia, endometrioza apare atunci când celulele endometriale din uterul unei femei nu răspund la o cantitate adecvată de hormon, numit progesteron. Celulele anormale, numite fibroblaste stromale endometriale defecte, călătoresc prin trompele uterine, apoi ajung la țesuturile abdominale inferioare și la ovare.

,,Acum că acest studiu a demonstrat că aceste celule pot fi reproduse și să răspundă corespunzător la progesteron, următorul pas ar fi să înlocuiască celulele bolnave din uter cu aceste celule uterine nou programate, sănătoase", a spus Bulun.

Metodele de terapie pe bază de celule continuă să se îmbunătățească, prin urmare și în cazul pacientelor cu endometrioză celulele defecte care provoacă inflamații și dureri în cavitatea uterină ar putea fi înlocuite cu celulele programate în mod normal în viitor. Președintele departamentului de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Northwestern crede că prin această terapie durerea ar fi eliminată pe termen lung, iar endometrul normal nou format ar fi mai receptiv la un embrion implantabil, după cum informează Medicalxpress.com.

"Într-o zi sperăm să facem un uter întreg folosind acest tratament bazat pe celule care utilizează propriile celule iPS ale pacientei. S-a mai încercat transplantul de uter, dar cel mai mare obstacol în calea succesului a fost respingerea uterului altcuiva de către organismul pacientei primitoare. Această problemă ar putea fi rezolvată prin bioinginerie, folosind celule reprogramate pentru a forma un uter, din propriile celule iPS ale pacientei", a declarat Bulun.

În prezent, statisticile arată că sunt 176 de milioane de cazuri de endometrioză în întreaga lume. În România se apreciază că există în jur de 500.000 de femei care suferă de această boală în diverse stadii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel