EPLERENONUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

EPLERENONUM - prospect. Acţiune: Diuretic antialdosteronic, care reţine potasiul; blochează relativ selectiv receptorii pentru aldosteron, având o afinitate mai mică decât cea a spironolactonei faţă de receptorii pentru glucocorticoizi, progesteron sau androgeni.

EPLERENONUM - prospect

Denumirea comercială: EPLERENONA, INSPRA,

Prezentare: Compirmate filmate   

Indicații: Scăderea riscului mortalităţii şi morbidităţii cardiovasculare la pacienţii cu boală stabilizată, cu disfuncţie ventriculară stângă (FEVS = 40%) şi manifestări clinice evidente de insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic recent. Se utilizează în asociere cu tratamentul standard, incluzând beta-blocante. 

Contraindicații: Hipersensibilitate, pacienţi care la iniţierea tratamentului prezintă o kaliemie >5 mmol/l, pacienţi cu insuficienţă renală moderată până la severă (clearance al creatininei < 50 ml/min), pacienţi cu insuficienţă hepatică severă (Child-Pugh clasa C), pacienţi aflaţi în trat. cu diuretice care economisesc potasiu, suplimente cu potasiu sau inhibitori puternici ai cYP3A4 (de exemplu itraconazol, ketoconazol, ritonavir, nelfinavir, claritromicina, telitromicina şi nefazodona). 

Atenție!: Kaliemia trebuie monitorizată la toţi pacienţii, atât la începutul trat., cât şi la orice schimbare a dozei (în timpul trat. cu eplerenonă poate să apară hiperkaliemie). Se recomandă monitorizarea periodică, în special la pacienţii cu risc de apariţie a hiperkaliemiei, cum sunt pacienţii (vârstnici) cu insuficienţă renală şi pacienţii cu diabet zaharat. 

Reacții adverse: Cele mai frecvente reacţii adverse sunt hiperkaliemie, ameţeli, hipotensiune arterială, greaţă, diaree, alterarea funcţiei renale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel