Escarele: ce sunt și de ce apar. Explicațiile unui medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Escare
Escare

Răzvan Darea, specialist în Recuperare Medicală și Traumatologie Sportivă, a explicat ce sunt escarele și cine sunt persoanele expuse acestui risc. 

Medicul specialist în recuperare medicală și traumatologie sportivă, Răzvan Darea, a explicat pe pagina sa de socializare ce sunt escarele și în ce condiții apar. De asemenea, el a prezentat informații despre modul în care trebuie intervenit pentru remedierea acestei afecțiuni.

Potrivit medicului, escarele apar ca urmare a presiunii ce se acumulează în unele zone ale corpului.  

„Fiind o problemă care poate duce la complicații majore, escarele sunt răni care apar în special la persoanele imobilizate, ca urmare a presiunii intense ce se acumulează în unele părți ale corpului. În general, leziunile se formează pe pielea care acoperă zonele osoase ale corpului (călcâie, glezne, șolduri, coccis etc.) și sunt însoțite de o senzație de disconfort și durere.
Escarele sunt o afecțiune complexă, iar în cele ce urmează vom analiza în detaliu ce implică ele, din ce cauze apar, ce factori de risc există, cum le tratăm, dar și la ce metode de prevenție putem recurge”, a explicat el.

Ce sunt escarele

„Cunoscute sub denumirea de ulcer de decubit (sau ulcer de presiune), escarele sunt leziuni care apar la suprafața pielii ca urmare a unei presiuni foarte mari care se manifestă într-o anumită parte a corpului pe o perioada îndelungată (săptămâni, luni). Astfel, se resimte o compresie intensă, care diminuează semnificativ fluxul de sânge în zona respectivă, ceea ce duce la moartea țesuturilor, la apariția ulcerațiilor şi a plăgilor deschise și foarte dureroase.
Escarele se formează preponderent la persoanele a căror condiție medicală nu le permite să se miște prea mult, care sunt imobilizate fie la pat, fie în căruciorul cu rotile. Aceste leziuni se dezvoltă rapid și, cu tratamentul potrivit, pot fi ținute sub control, însă nu se pot vindeca de tot. În schimb, dacă sunt luate din timp măsurile necesare pentru prevenirea lor, afecțiunea nu va afecta sănătatea corpului.

Tipuri de escare

Clasificarea escarelor diferă în funcție de manifestarea lor. De exemplu, unele sunt uscate și nu secretă lichid, pe când altele sunt umede, ulcerații care secretă lichid și pătează pansamentul. Apoi, dacă ne gândim la reacțiile pe care le generează, putem diferenția între escarele sensibile, care sunt foarte dureroase, și cele insensibile, în urma cărora nu se resimt manifestări puternice.

În ce zone apar escarele

Escarele apar în zonele preponderent osoase (zona lombară și sacrală, coate, glezne, umeri, gambe, șolduri), care intră adesea în contact cu suprafața patului sau a scaunului cu rotile.
Explicația pentru apariția acestora în astfel de zone este simplă: din cauza imobilizării, se produce o presiune foarte mare, o încordare intensă, mai ales în părțile dure ale corpului, unde oasele sunt apropiate de piele. În consecință, țesuturile nu mai sunt bine irigate cu sânge, iar celulele din această regiune sunt compromise. Astfel, se produce o înroșire a zonei respective, urmată de instalarea durerii și de apariția unor leziuni”, a explicat medicul.

De asemenea, a vorbit despre factori care favorizează dezvoltarea escarelor.
„Printre persoanele care au cele mai mari șanse de a se confrunta cu problema escarelor se numără cele care petrec o perioadă îndelungată nemişcate în pat şi cele care folosesc foarte mult scaunul cu rotile.”
Primele semne ale escarelor, mai arată medicul, sunt înroirea zonei și, uneoir, inflamație.
„Dacă sunt observate și tratate rapid, escarele pot fi ținute sub control, fără să apară complicații majore. Există, bineînțeles, câteva semne în funcție de care pot fi recunoscute încă din etapa de formare:
Inițial, zona se înroșește și nu se mai albește nici în momentul în care este exercitată presiune asupra ei cu ajutorul degetelor. De asemenea, poate apărea o ușoară inflamație, iar pielea este mai sensibilă la atingere;
Se resimte și o diferență de temperatură: zona afectată poate fi mai caldă sau mai rece decât alte suprafețe ale pielii;
Apar ulcerații, răni care se extind și care pot ajunge inclusiv la mușchi și oase. În plus, se poate forma și o infecție, care cauzează puroi;
În ultimele stadii ale escarelor, infecția se dezvoltă, iar leziunea profundă distruge inclusiv oasele și mușchii.
Important de precizat este faptul că ulcerul de decubit trebuie tratat cât mai repede, pentru că, dacă nu se intervine la timp asupra lui și dacă se ajunge la infecții și leziuni serioase, poate cauza inclusiv decesul pacientului.”
Medicul a mai vorbit despre tratarea și despre prevenirea escarelor, informații care se găsesc în materialul publicat pe pagina de socializare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel