EVITĂ aceste alimente dacă ți-ai pierdut gustul și mirosul. Pot face mai mult rău decât crezi
Poate că unul dintre cele mai frecvente simptome COVID-19, dar despre care se vorbește puțin, este pierderea gustului și a mirosului. Poate fi de scurtă durată sau de lungă...
Deși pierderea gustului și a mirosului nu are consecințe imediate asupra sănătății, poate cauza probleme persoanelor active, cu o dietă sănătoasă. A nu putea să te bucuri de mâncare poate fi un lucru tragic pentru unii.
Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că obții toți nutrienții de care ai nevoie, chiar dacă mâncarea nu are gust și miros.
Cauze pentru pierderea simțului gustului și / sau mirosului
„Capacitatea noastră de a mirosi provine din funcțiile unui anumit nerv cranian, iar gustul implică funcțiile multor nervi, inclusiv nervii cranieni specifici”, spune Caroline West Passerrello, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
"Gustul și mirosul pot fi afectate individual sau simultan, iar severitatea poate varia de la o afectare ușoară la o pierdere completă."
Ambele simțuri scad în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, deși rata la care se întâmplă asta variază de la persoană la persoană.
Dar există și alte cauze mai specifice ale acestui simptom.
„Inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor, care se poate întâmpla atunci când corpul tău se apără împotriva virușilor precum răceala obișnuită sau coronavirusul, este asociată cu olfacția afectată”, spune Passerrello.
„Tumorile, traumatismele craniene și anumite medicamente ne pot afecta și capacitatea de a gusta și a mirosi”, spune ea.
Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care iei prea multe medicamente, dar este deosebit de sever și frecvent în chimioterapie și radiații pentru tratamentul cancerului.
Sfaturi pentru menținerea unei diete echilibrate
„Mâncatul fără a avea gust și miros poate deveni neplăcut, deoarece gustul este încă motivul pentru care majoritatea americanilor aleg să mănânce alimentele pe care le consumă”, spune Passerrello.
Așadar, încearcă să stabilești un plan alimentar care să fie plăcut și echilibrat. Medicul nutriționist recomandă ca farfuria de mâncare să fie jumătate cu legume sau fructe, un sfert cu proteine și un sfert cu amidon (de preferință cereale integrale, legume cu amidon, fasole sau leguminoase).
De asemenea, Passerrello avertizează în privința adăugării de sare sau zahăr.
"Fiți conștienți de cantitatea de sare sau zahăr adăugată în alimente - și, în acest caz, nu „sare după gust”, deoarece acest lucru vă poate determina să puneți mult peste recomandarea zilnică de sodiu", spune Passerrello.
În schimb, încearcă să folosești acizi precum sucul de lămâie sau oțetul, pentru a condimenta alimentele. De asemenea, pot fi de ajutor și condimentele. Ardeiul negru, ardeiul iute, scorțișoara, chimenul, pudra de usturoi și ghimbirul sunt arome puternice, pe care le poți folosi în mâncare.
-
-
Rusia a atins un maxim la vânzările de medicamente pentru mahmureală18.12.2025, 12:46
-
-
-
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
