EVITĂ aceste alimente dacă ți-ai pierdut gustul și mirosul. Pot face mai mult rău decât crezi

Poate că unul dintre cele mai frecvente simptome COVID-19, dar despre care se vorbește puțin, este pierderea gustului și a mirosului. Poate fi de scurtă durată sau de lungă...
Deși pierderea gustului și a mirosului nu are consecințe imediate asupra sănătății, poate cauza probleme persoanelor active, cu o dietă sănătoasă. A nu putea să te bucuri de mâncare poate fi un lucru tragic pentru unii.
Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că obții toți nutrienții de care ai nevoie, chiar dacă mâncarea nu are gust și miros.
Cauze pentru pierderea simțului gustului și / sau mirosului
„Capacitatea noastră de a mirosi provine din funcțiile unui anumit nerv cranian, iar gustul implică funcțiile multor nervi, inclusiv nervii cranieni specifici”, spune Caroline West Passerrello, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
"Gustul și mirosul pot fi afectate individual sau simultan, iar severitatea poate varia de la o afectare ușoară la o pierdere completă."
Ambele simțuri scad în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, deși rata la care se întâmplă asta variază de la persoană la persoană.
Dar există și alte cauze mai specifice ale acestui simptom.
„Inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor, care se poate întâmpla atunci când corpul tău se apără împotriva virușilor precum răceala obișnuită sau coronavirusul, este asociată cu olfacția afectată”, spune Passerrello.
„Tumorile, traumatismele craniene și anumite medicamente ne pot afecta și capacitatea de a gusta și a mirosi”, spune ea.
Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care iei prea multe medicamente, dar este deosebit de sever și frecvent în chimioterapie și radiații pentru tratamentul cancerului.
Sfaturi pentru menținerea unei diete echilibrate
„Mâncatul fără a avea gust și miros poate deveni neplăcut, deoarece gustul este încă motivul pentru care majoritatea americanilor aleg să mănânce alimentele pe care le consumă”, spune Passerrello.
Așadar, încearcă să stabilești un plan alimentar care să fie plăcut și echilibrat. Medicul nutriționist recomandă ca farfuria de mâncare să fie jumătate cu legume sau fructe, un sfert cu proteine și un sfert cu amidon (de preferință cereale integrale, legume cu amidon, fasole sau leguminoase).
De asemenea, Passerrello avertizează în privința adăugării de sare sau zahăr.
"Fiți conștienți de cantitatea de sare sau zahăr adăugată în alimente - și, în acest caz, nu „sare după gust”, deoarece acest lucru vă poate determina să puneți mult peste recomandarea zilnică de sodiu", spune Passerrello.
În schimb, încearcă să folosești acizi precum sucul de lămâie sau oțetul, pentru a condimenta alimentele. De asemenea, pot fi de ajutor și condimentele. Ardeiul negru, ardeiul iute, scorțișoara, chimenul, pudra de usturoi și ghimbirul sunt arome puternice, pe care le poți folosi în mâncare.
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.