Exercițiile fizice, practicate periodic, îmbunătățesc memoria vârstnicilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Greutate sub control
Greutate sub control

O echipă de psihologi americani susține că exercițiile fizice ajută memoria episodică a vârstnicilor.

Psihologi de la universitățile din Pittsburgh, Carnegie Mellon și din Iowa, SUA, susțin, în urma unei meta-analiză a 36 de studii, care au implicat în jur de 3.000 de pacienți, că exercițiile fizice, practicate de trei ori pe săptămână, timp de 4 luni, ajută memoria episodică în cazul adulților cu vârste între 55 și 68 de ani. Memoria episodică este cea care se referă la evenimentele care ni s-au întâmplat în trecut, fiind cea care pălește odată cu înaintarea în vârstă.

La această concluzie au ajuns după ce au parcurs cele 36 de studii, selectate din circa 1.200 de cercetări. Psihologii susțin că au reușit să arate o legătură între exerciții și memoria episodică, dar a putut să înceapă să răspundă la întrebări mai specifice despre cine beneficiază și cum. ”Am descoperit că au existat îmbunătățiri mai mari ale memoriei în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 55 și 68 de ani, comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 69 și 85 de ani – așa că este mai bine să interveniți mai devreme”, a spus Sarah Aghjayan, autorul principal al meta-analizei, se arată pe sciencedaily.

Echipa a descoperit cele mai mari efecte ale exercițiilor fizice la cei care nu au experimentat încă nici un declin cognitiv și în studiile în care participanții au făcut exerciții în mod constant de mai multe ori pe săptămână, arată un comunicat al Universității din Pittsburgh.

CITEȘTE și: Exercițiile fizice ajută inima și la 70 de ani. CONCLUZIILE unui studiu pe seniori

Persoanele de 70 de ani care fac mișcare 20 de minute pe zi – efort moderat până la viguros – ar putea să prevină astfel bolile de inimă la 80 de ani. O cercetare pe aproape 3 mii de italieni peste 65 de ani arată că aceia care făceau zilnic 20 de minute de mișcare aveau un risc cu 52% mai mic de a dezvolta boli de inimă la vârsta de 80 de ani. Cercetătorii au subliniat că acest studiu nu dovedește că exercițiile fizice singure previn bolile de inimă, ci doar că pare să existe o legătură.

”Angajarea zilnică în exerciții fizice este de mare importanță chiar și la sfârșitul vieții, dar, în același timp, cu cât se începe mai devreme, cu atât mai bine. (...) Aceste rezultate întăresc importanța promovării activității fizice la toate vârstele”, a spus cercetătorul principal dr. Claudio Barbiellini Amidei, de la Universitatea Padova din Padova, Italia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel