Exercițiile fizice, ce beneficii aduc pe termen scurt și lung. Cum e afectată memoria

Angela Sabău |
Data publicării:
Exerciții fizice
Exerciții fizice

Exercițile fizice par să ofere o multitudine de beneficii, de la eliberarea hormonilor care induc fericirea, până la o formă fizică foarte bună. Asta, însă, nu e tot. Noile cercetări arată că poate oferi și un impuls și pentru minte.

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au descoperit că un singur exercitiu îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria de lucru (sau de scurtă duată) la unii oameni în vârstă. În experimentele care au inclus activități fizice, scanări ale creierului și teste de memorie de lucru, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanții au experimentat aceleași beneficii cognitive și au îmbunătățit memoria dintr-o singură sesiune de exerciții fizice, așa cum au făcut-o în urma unor exerciții regulate, pe peioade lungi de timp.

„O implicație a acestui studiu este că te-ai putea gândi la beneficiile sportului zi de zi”, spune Michelle Voss, profesor asistent la Department of Psychological and Brain Sciences și autorul corespondnt al studiului. „În ceea ce privește schimbarea comportamentală și beneficiile cognitive din activitatea fizică (...) nu trebuie să vă gândiți la asta ca și cum vă veți antrena pentru un maraton pentru a obține un fel de vârf optim de performanță. Pur și simplu puteți lucra la el zi de zi pentru a obține aceste beneficii.”

Beneficii variable 

Cercetările anterioare au arătat că exercițiile fizice pot conferi un impuls mental. Dar beneficiile variază: o persoană poate să-și îmbunătățească cogniția și să aibă o memorie mai bună, în timp ce o altă persoană poate arăta o îmbunătățire ușoră sau deloc. Dar sunt foate puține cercetările care s-au făcut cu privire la modul în care o singură ședință de activitate fizică poate afecta cogniția și memoria de lucru în special la populațiile mai în vârstă, în ciuda dovezilor că unele funcții ale creierului se deteriorează pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Voss a vrut să dovedească cum poate afecta o singură sesiune de exerciții fizice. Echipa ei a înscris 34 de adulți între 60 și 80 de ani, care erau sănătoși, dar care nu erau activi în mod regulat. Fiecare participant a călărit o bicicletă staționară în două ocazii separate - cu rezistență ușoară și mai puternică atunci când a pedalat - timp de 20 de minute. Înainte și după fiecare sesiune de exerciții, fiecare participant a fost supus unei scanări cerebrale și a finalizat un test de memorie.

În scanarea creierului, cercetătorii au examinat exploziile de activitate din regiuni cunoscute ca fiind implicate în colectarea și împărtășirea amintirilor. În cadrul testelor memoriei de lucru, fiecare participant a folosit un ecran de computer pentru a privi un set de opt fețe adulte tinere care se roteau la fiecare trei secunde și a trebuit să decidă când o față văzută pe două „cărți” anterioare se potriveau cu cele care se aflau în prezent în vizualizare.

După o singură sesiune de exerciții, cercetătorii au descoperit la unii indivizi o conectivitate crescută între temporalul medial (care înconjoară centrul de memorie al creierului, hipocondrul) și cortexul parietal și cortexul prefrontal, două regiuni implicate în cunoaștere și memorie. Aceiași indivizi s-au comportat mai bine la testele de memorie. Alți indivizi au arătat puțin câștig, sau deloc.

Îmbunătățirea memoriei, de scurtă durată

Cercetătorii au descoperit că impulsul cogniției și al memoriei dintr-o singură ședință de exerciții a durat doar o scurtă perioadă pentru cei care au avut câștiguri.

 „Beneficiile pot fi mult mai rapide decât cred oamenii”, spune Voss. "Speranța este că o mulțime de oameni vor continua, pentru că acele beneficii pentru creier sunt temporare. Înțelegerea exactă a timpului în care beneficiile durează după o singură sesiune și de ce unii beneficiază mai mult decât alții, sunt direcții interesante pentru cercetările viitoare.”

Participanții s-au angajat, de asemenea, la exerciții fizice, pedalând pe o bicicletă staționară timp de 50 de minute de trei ori pe săptămână, timp de trei luni. Un grup s-a angajat în pedalare cu intensitate moderată, în timp ce un alt grup a avut un antrenament mai ușor. Majoritatea indivizilor din grupele cu intensitate moderată și mai ușoară au arătat beneficii mentale, judecând după scanările creierului și testele de memorie administrate la începutul și la sfârșitul perioadei de exercițiu de trei luni. Dar câștigurile creierului nu au fost mai mari decât îmbunătățirile din momentul în care au exercitat o singură dată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel