Sindromul picioarelor neliniștite, risc de sinucidere de trei ori mai mare

Angela Sabău |
Data publicării:
Așternuturi
Așternuturi

Sindromul picioarelor neliniștite a fost asociat cu o creștere de trei ori a riscului de sinucidere și auto-vătămare.

Sindromul picioarelor neliniștite a fost asociat cu un risc aproape triplat de sinucidere și auto-vătămare într-un nou studiu condus de cercetătorii Penn State.

Folosind Big Data, cercetătorii au descoperit că persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite (RLS) aveau un risc de 2,7 ori mai mare de sinucidere sau auto-vătămare, chiar și atunci când cercetătorii au controlat condiții precum depresie, insomnie, diabet și altele.

Studiul a fost publicat astăzi (23 august) în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) Open Network.

Xiang Gao, profesor asociat de științe nutriționale și director al Laboratorului de Epidemiologie Nutrițională din Penn State, a declarat că, pe măsură ce ratele de sinucidere cresc în Statele Unite, descoperirile sugerează că medicii ar trebui să acorde o atenție specială sănătății mintale a pacienților cu sindromul picioarelor neliniștite.

„Studiul nostru sugerează că sindromul picioarelor neliniștite nu este doar conectat la condiții fizice, ci și la sănătatea mintală,” a spus Gao. „Și, cu sindromul picioarelor neliniștie subdiagnosticat și ratele de suicid crescând, această legătură va fi din ce în ce mai importantă. Clinicienii ar putea dori să fie atenți atunci când fac screening pentru pacienți atât pentru această afecțiune, cât și pentru riscul de suicid”.

Cinci procene din populația SUA, afectată 

Potrivit cercetătorilor, sindromul picioarelor neliniștite afectează aproximativ cinci procente din populația Statelor Unite. Boala este descrisă ca provocând o senzație de disconfort în picioare, ceea ce duce la nevoia de a le muta, deseori în timpul nopții. Deși nu se cunoaște cauza exactă a afecțiunii, cercetările anterioare au descoperit o asociere cu deficiența de fier, precum și niveluri scăzute de dopamină în creier.

Gao a spus că, deși boala a fost legată cu o mortalitate mai mare în trecut, oamenii de știință nu știu încă de ce. Cercetările anterioare au descoperit asocieri ale bolii cu un risc mai mare de hipertensiune arterială sau atac de cord, sugerând o posibilă componentă cardiovasculară. Dar, unele studii au găsit, de asemenea, legături cu depresia și gândurile de sinucidere.

"Am vrut să explorez o conexiune potențială între această afecțiune și sinucidere mai mult de 10 ani, dar pentru că atât sindromul picioarelor neliniștite, cât și ratele de suicid sunt scăzute din perspectiva datelor, nu a fost posibil", a spus Gao. "Dar, când m-am mutat aici în statul Penn, am obținut acces la un set de date cu peste 200 de milioane de oameni, așa că ne-a dat putere să testăm, în sfârșit, această ipoteză."

Cercetătorii au utilizat date din revendicările naționale Truven Health MarketScan din 2006 până în 2014, inclusiv 24.179 de persoane care au fost diagnosticate cu sindromul picioarelor neliniștite și 145.194 de persoane care nu aveau afecțiunea. Toți participanții au fost lipsiți de tentative de sinucidere și auto-vătămare la începutul studiului.

După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau sindromul picioarelor neliniștite aveau o șansă mai mare de 270 la sută de sinucidere sau auto-vătămare decât persoanele care nu aveau boala. Riscul nu a scăzut nici atunci când cercetătorii au controlat factori precum depresie, tulburări de somn și boli cronice comune.

„După ce am controlat acești factori, nu am văzut încă scăderea asocierii, ceea ce înseamnă că afecțiunea ar putea fi în continuare o variabilă independentă care contribuie la sinucidere și auto-vătămare”, a spus Muzi Na, profesor de dezvoltare a carierei Broadhurst pentru Studiul Promovării Sănătății și a Bolilor Prevenirea la Penn State. „Încă nu știm motivul exact, dar rezultatele noastre pot ajuta la modelarea cercetărilor viitoare pentru a afla mai multe despre mecanism.”

În viitor, cercetătorii au spus că vor trebui făcute studii suplimentare pentru a reproduce și confirma rezultatele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel