Postești? Iată cum îți afectează sănătatea. Ce rol au monocitele

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Postul aduce beneficii asupra sănătății
Postul aduce beneficii asupra sănătății

Postul poate îmbunătăți starea de sănătate. Cercetătorii au constatat că alimentația specifică postului reduce monocitele, care sunt responsabile de inflamații.

Dietele specifice postului au fost tot mai mult în centrul atenției în ultimii ani, iar specialiștii au vrut să vadă ce efecte are în organism, dacă are. Astfel, într-un  studiu publicat în Cell, cercetătorii din Mount Sinai au descoperit că postul reduce inflamația și îmbunătățește bolile inflamatorii cronice, fără a afecta răspunsul sistemului imunitar la infecții acute.

În timp ce inflamația acută este un proces imun normal care ajută la combaterea infecțiilor, inflamația cronică poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer, scleroză multiplă și boli inflamatorii intestinale.

„Se știe că restricția calorică îmbunătățește bolile inflamatorii și autoimune, dar sunt încă slab înțelese mecanismele prin care aportul caloric redus controlează inflamația”, a spus autorul principal Miriam Merad, doctor, director al Precision Immunology Institute at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Monocitele, reduse după post

Lucrând cu celulele imunitare umane și cele ale șoarecilor, dr. Merad și colegii săi au arătat că postul intermitent a redus eliberarea de celule pro-inflamatorii numite „monocite” în circulația sângelui. Cercetările ulterioare au arătat că în perioadele de post, aceste celule trec în „regimul de somn” și sunt mai puțin inflamatorii decât monocitele găsite la cei care au fost hrăniți.

„Monocitele sunt celule imunitare extrem de inflamatorii care pot provoca leziuni tisulare grave, iar acestea au crescut din ce în ce mai mult în sânge la majortatea populației, ca urmare a obiceiurilor alimentare pe care oamenii au dobândit-o în ultimele secole”, a spus dr. Merad.

„Având în vedere spectrul larg de boli care sunt cauzate de inflamația cronică și numărul din ce în ce mai mare de pacienți afectați de aceste boli, există un potențial enorm în investigarea efectelor antiinflamatorii ale postului”, a declarat primul autor Ștefan Jordan, doctor și partener postdoctoral la Department of Oncological Sciences at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Cercetătorii intenționează să încerce în continuare să descifreze mecanismele moleculare prin care postul îmbunătățește bolile inflamatorii, ceea ce ar putea duce la noi strategii terapeutice preventive pentru tratamentul multor boli umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel