Consum alcool, adolescenți: medicament folosit în Alzheimer, reface creierul afectat pe termen lung

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Consumul de alcool
Consumul de alcool

Consumul de alcool la adolescenți afectează creierul pe termen lung. Cercetătorii au descoperit că un medicament folisit în Alzheimer poate face acest proces reversibil, la maturitate.

Un medicament folosit în boala Alzheimer pare să reducă inflamația creierului și afectarea neuronilor la adolescenții care consumă alcool. Asta au arătat testele făcute pe șobolanii expuși la alcool în perioada vârstei specifice adolescenței.

Într-un studiu descris în jurnalul Scientific Reports, cercetătorii de la Duke Health au căutat să înțeleagă modul în care consumul intermitent de băutură modifică hipocampul - o regiune cunoscută de mult pentru importanța ei în învățare și memorie și, de asemenea, legată de anxietate - și dacă medicamentul donepezil ar putea inversa aceste modificări. Șobolanii au fost folosiți ca model pentru adolescenți și adulți tineri, care consună alcool de câteva ori pe săptămână.

Consumul de alcool în adolesență, probleme de învățare și anxietate

Cercetările au început să arate că adolescenții umani care beau de timpuriu și în mod constant de-a lungul anilor adolescenței au unele deficiențe în funcția creierului care pot afecta învățarea și memoria, precum și anxietatea și comportamentele sociale”, a declarat autorul senior Scott Swartzwelder, doctor în psihiatrie la Duke.

„Studiile efectuate pe modelele animale arată că expunerea la alcool la adolescenți poate schimba modul în care celulele nervoase comunică între ele și nivelul de plasticitate în circuitele creierului – compromițând capacitatea creierului de a se schimba și de a se adapta. Aceste schimbări pot fi observate la vârsta adultă, mult timp după expunerea la alcool”, mai spune el.

Deoarece nu pot pune tinerii să bea alcool pentru a le studia efectele, cercetătorii folosesc creierul în curs de dezvoltare al șobolanilor pentru a înțelege efectele „expunerii intermitente la alcool”, rezultând niveluri de alcool din sânge, care sunt în concordanță cu cele obținute de băutorii adolescenți umani.

Oamenii de știință au observat că, pe lângă inflamația creierului, expunerea la alcool la adolescenți a inhibat nașterea de noi neuroni în hipocamp, a spus Swartzwelder, și chiar poate accelera moartea neuronală, făcând mai ușor să pierdeți celulele existente și mai dificil să le produceți pe cele noi.

Medicamentul a îmbunătățit cogniția la adulți 

Odată ce șobolanii au ajuns la vârsta adultă, li s-a administrat donepezil, un medicament care îmbunătățește cogniția. După patru zile de tratament, cercetătorii au studiat creierul animalelor, uitându-se atent la hipocamp. Șobolanii care au primit donepezil la vârsta adultă după expunerea la alcool la adolescenți au arătat o inflamație mai mică și o mai bună capacitate de a produce noi neuroni în comparație cu șobolanii care nu au primit tratamentul cu donepezil.

„Nu știm dacă inversarea acestor efecte ale alcoolului este permanentă, dar cel puțin le inversează tranzitoriu”, a spus Swartzwelder.

Swartzwelder a spus că studiul ajută la clarificarea riscului subtil pentru sănătate al consumului de băuturi alcoolice în rândul adulților tineri, ceea ce a fost dificil de constatat.

Cercetarea a făcut parte din consorțiul Neurobiologia consumului de adolescenți la vârsta adultă (NADIA) și a fost susținută de Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism și Institutele Naționale de Sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel