Fibromialgia, ereditară? Cât de mare este riscul

Florina Pop / 05 aug 2019 / 16:05
Durere
Durere

Fibromialgia, o durere cronică a cărei cauză nu a fost încă descoperită, afectează membrii din aceeași familie. Iar riscul de a dezvolta boala crește dacă ați avut astfel de cazuri în familie.

Fibromialgia, ereditară. Medicii Hope Ricciotti și Toni Golen, editori-șefi la Harvard Women's Health Watch, spun că fibromialgia ar fi ereditară și că reprezintă o afecțiune a durerii cronice care afectează aproximativ șase milioane. "De fapt, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru fibromialgie este un istoric familial al tulburării. Fibromialgia este uneori cunoscută că afectează mai mulți membri ai aceleiași familii. Riscul dumneavoastră crește dacă aveți o rudă de gradul I - un părinte, un frate, o soră sau un copil - cu afecțiunea", îi răspund cei doi experți unui cititor pe site-ul Harvard Heath Publishing.

Specialiștii citează un studiu din 2004, publicat în revista Arthritis & Reumatology, potrivit căruia rudele de gradul I ale unei persoane cu fibromialgie au avut de 8,5 ori mai mare riscul de a dezvolta această afecțiune decât rudele de gradul întâi ale persoanelor cu artrită reumatoidă. Aceștia mai amintesc că o regiune specifică a cromozomilor pare să fie implicată în dezvoltarea fibromialgiei. Însă, deși genele cresc riscul, factorii de mediu au și ei rolul lor.

Sfatul experților adresat cititorului este să meargă la medic dacă bănuiește că are fibromialgie: "Diagnosticul va ține cont dacă aveți dureri corporale răspândite, în special în anumite zone care sunt de obicei afectate de fibromialgie, inclusiv partea din spate a capului, coatele, genunchii, șoldurile, umerii, spatele și pieptul superior. De asemenea, medicul dumneavoastră va dori să știe dacă aveți alte simptome comune ale fibromialgiei, cum ar fi oboseala și probleme cu somnul și concentrarea".

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy