Fierul din carnea roșie și riscul de diabet de tip 2. Influența fierului heme din carnea procesată asupra sănătății
Un nou studiu arată că un consum ridicat de fier heme, prezent în carnea roșie și alte produse animale, poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2.
Un nou studiu sugerează că un consum mai mare de fier heme, care se găsește în carnea roșie și în alte produse animale, poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2.
Cercetătorii au constatat că cei care au consumat cea mai mare cantitate de fier heme aveau un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au consumat cea mai mică cantitate.
Experții au observat, de asemenea, că unele alternative de carne pe bază de plante pot avea niveluri nesănătoase de fier heme adăugate, împreună cu alte ingrediente prelucrate. Constatările vin în sprijinul unui studiu anterior care a arătat că consumul echivalent a două felii de șuncă pe zi a fost legat de un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 10 ani.
Studiul s-a bazat pe aproape patru decenii de cercetare din cadrul studiilor Nurses' Health I și II și Health Professionals Follow-up. Cercetătorii au examinat rapoartele a 206 615 adulți înscriși în aceste studii și au analizat toate modurile în care aceștia consumau fier, de la alimente la suplimente, și dezvoltarea diabetului de tip 2.
De asemenea, au studiat nivelurile plasmatice ale biomarkerilor metabolici, inclusiv markerii nivelului de insulină, lipidele din sânge, glicemia, inflamația și supraîncărcarea cu fier, precum și căile metabolice potențiale dintre fierul heme și diabetul de tip 2.
Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că nu a ținut cont de toți factorii de confuzie și de potențialele erori de măsurare în date.
Legătura dintre carnea roșie și riscul de diabet de tip 2
Dietele bogate în carne, cum ar fi dietele paleo și ketogenice, au câștigat popularitate datorită nivelului ridicat de proteine. Cu toate acestea, unii medicii pun la îndoială beneficiile generale pentru sănătate ale acestor diete, citând studii care sugerează că acestea nu sunt durabile.
Multe dintre aceste diete prezintă riscuri pentru sănătate, cum ar fi riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu recent publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology a constatat că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 15%, în timp ce creșterea acestei cantități la 100 de grame pe zi a fost asociată cu o creștere de 10% a riscului.
O asociere mai slabă a fost găsită între carnea de pasăre și riscul de diabet de tip 2, cu 100 de grame pe zi legate de un risc cu 8% mai mare. Înlocuirea cărnii prelucrate cu o carne roșie neprocesată sau carne de pasăre a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.
Printre factorii care contribuie la popularitatea dietelor pe bază de carne se numără accentul pus pe fizic în detrimentul longevității, demonizarea carbohidraților, o abundență de alimente foarte procesate și accesul inegal la alternative sănătoase pe bază de plante.
Consumul excesiv de proteine, în special din surse animale, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele, a fost bine documentat pentru a accelera îmbătrânirea și a crește riscul de boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și mortalitatea din toate cauzele. Atunci când consumăm proteine animale, acestea activează un factor de creștere numit mTOR, care este esențial în anumite etape ale vieții, când creșterea este o prioritate.
Citește și: Apa filtrată, secretul pentru sănătate. De ce e important să filtrezi apa și ce efecte are pentru tot corpul

Foto: Freepik @timolina
Există alternative mai puțin dăunătoare?
S-a constatat că dietele pe bază de plante au beneficii semnificative pentru sănătate și reduc riscurile de boli cronice precum diabetul și problemele cardiovasculare. Dieta mediteraneană, care include alimente pe bază de plante și carne de pasăre, pește, ouă, brânză și iaurt, a fost intens studiată. Dietele vegetariene și vegane mai stricte au, de asemenea, un risc mai scăzut de boli cronice și unele tipuri de cancer.
Nutriționistul dietetician Melanie Murphy Richter recomandă o dietă bazată pe alimente integrale, inclusiv legume, fructe, nuci, leguminoase și semințe bogate în nutrienți. Cu toate acestea, acesta avertizează că mulți înlocuitori de carne pe bază de plante pot fi la fel de dăunători ca și alte alimente procesate.
Hemul utilizat în unele tipuri de carne pe bază de plante provine de obicei din drojdie modificată genetic, ceea ce poate fi îngrijorător pentru unele persoane. Mulți înlocuitori de carne pe bază de plante sunt foarte procesați, conținând niveluri ridicate de sodiu, aditivi artificiali și grăsimi nesănătoase, ceea ce îi face mai puțin potriviți pentru cei sensibili la sodiu sau care încearcă să evite alimentele procesate.
Este suplimentul de fier mai bun decât fierul obținut prin alimentație?
Beneficiile suplimentelor de fier depind de situația de sănătate a individului, femeile care au menstruație sau care sunt însărcinate având nevoie de fier suplimentar. Cu toate acestea, se recomandă să se acorde prioritate aportului de nutrienți din alimente integrale în fața suplimentelor, deoarece acestea pot fi grele pentru stomac și pot să nu se absoarbă la fel de bine ca alimentele integrale.
Pentru cei cu anemie, ar trebui să se acorde prioritate alimentelor bogate în fier, precum lintea, năutul, spanacul și semințele de dovleac, iar alimentele bogate în vitamina C, precum citricele sau roșiile, pot spori biodisponibilitatea fierului.
Dacă este nevoie de sprijin suplimentar, poate fi luat în considerare un supliment de fier. Este recomandat să consultați un medic înainte de a lua suplimente de fier pentru a evita toxicitatea fierului.
-
-
-
Reducerea riscurilor asociate tutunului. Modele de succes10.12.2025, 12:32
-
Virusul copilăriei care poate provoca cancer de vezică după zeci de ani10.12.2025, 12:06
-
Intervenția care îți poate salva viața în urma unui AVC10.12.2025, 10:28
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
