Fifor, anunț important despre Cantacuzino. Ce se întâmplă la Institut

Dana Lascu |
Data publicării:

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a făcut aseară un anunț important despre soarta Institutului Cantacuzino. Ce se întâmplă la singurul Institut din România care producea, cândva vaccinuri. 

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a făcut aseară, la Antena 3, un anunț important despre soarta Institutului Cantacuzino. El a spus ce se întâmplă la singurul Institut din România care producea, cândva, vaccinuri. 

Clădiri sechestrate, personal decimat

Am preluat instituția pe 21 decembrie 2017, am intrat în pâine undeva la jumătatea lui ianuarie și am început cu eforturi serioase să încercăm să reconstruim ceva în termen foarte scurt. Nu am știut cu ce să începem, partea de infrastructură avea reale probleme. Un depozit și o clădire erau sechestrate de Parchet pentru tot soiul de anchete, cu laboratoarele naționale de referință rămase fără acreditări RENAR. Cu producția de vaccin întreruptă. Cu Polidinul întrerupt. Cu Cantastinul întrerupt din cauza ridicării licenței pentru producție. Practic, aveam, ne puneam baza în personal. Personalul și acesta decimat de-a lungul anilor. Pentru că întrebarea era desigur una reală - de ce am sta aici pentru că instituția se prăbușește?”, a detaliat Mihai Fifor starea în care a preluat Institutul Cantacuzino. 

Cu ce s-a început: angajează 200 de oameni

El a arătat și primii pași care s-au făcut pentru redresarea instituției

Am început cu un plan ambițios de reîntregirea personalului care deservește Institutul Cantacuzino. Guvernul României a aprobat fără nicio reținere în luna februarie un memorandum pentru Ministerul Apărării Naționale cu încadrarea a 6.400 de posturi în Armata României, printre care și posturi legate de Institutul Catacuzino. Iar acum acesta, până la finele anului reușim și încadrăm 200 de oameni aici, este un efort real, pentru că este foarte complicat să încadrezi cercetători, este foarte complicat să încadrezi medici, biologi, chimişti (...) oameni cu o specializare aparte. Nu găseşti peste tot aşa ceva. Un lucru este însă interesant, anume acela că pentru posturile acestea foarte, foarte specializate au fost foarte multe solicitări. Oamenii vin, în continuare, atraşi de ceea ce reprezintă Institutul Cantacuzino”, a declarat Fifor pentru Antena 3.

Produceam prea puțin pentru cât are nevoie real România

Pentru ca producția să fie repornită, vor trebuie făcute parteneriate cu companii farmaceutice, a explicat ministrul. 

Discutam cu o companie farmaceutică renumită (...) să ne înțelegem, vaccinul antigripal se realiza în subsolul instituției, era o micro producție, dacă stăm bine să ne gândim, undeva la 250.000 de doze reușeam să producem noi. Necesarul României este mult, mult mai mare, și nu doar de vaccin antigripal, sigur că da, de multe altele, ceea ce Institutul poate să realizeze. Și atunci, într-o discuție cu o astfel de companie, ne spuneau - voi nu realizați un lucru. Nu realizați câtă forță are în continuare brandul Cantacuzino! Și ce aveți în această țară! - Numai brandul acesta poate vinde un produs, ca să ne înțelegem foarte clar. Și atunci ne-am uitat, de pildă, la un model franțuzesc, acolo unde o companie celebră s-a asociat cu Institutul Pasteur, și au început să producă” a arătat demnitarul. 

Cantacuzino nu va produce doar vaccinuri

Nu are nimeni ambiţii în van, anume acelea să refacem Institutul Cantacuzino ca unitate de producţie de vaccin, pentru că nu asta este Institutul Cantacuzino. În mod fals s-a indus ideea aceasta. Pe lângă alte activităţi, institutul produce vaccin, dar nu aşa, în subsol, în mijlocul Bucureştiului. Şi atunci, noi suntem pregătiţi, am identificat terenul necesar pentru ridicarea unei hale de producţie ultramoderne, avem banii, avem utilităţile, avem toată capacitatea. Ne trebuie o asociere pentru a putea să avem transferul tehnologic. (...) Trebuie să avem transfer tehnologic, cooperarea industrială. Noi ştim să-l facem (vaccinul, n.r.), dar ne trebuie sprijin pentru a ridica această facilitate şi, de ce nu - să recunoaştem acest lucru -, să intri în piaţa medicamentelor este foarte complicat” a conchis Mihai Fifor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel