Flavonoidele, elementele din fructe care îți influențează creierul. De ce ar trebui să le consume bătrânii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Fructe de pădure au efecte antiinflamatoare. Foto: Pixabay
Fructe de pădure au efecte antiinflamatoare. Foto: Pixabay

Flavanolii dau fructelor și legumelor culoarea, dar se găsesc și în ceai și cacao. Studiile observaționale au arătat că un consum de alimente bogate în flavonoide este legat de un declin cognitiv mai mic, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. 

Noi cercetări sugerează un posibil motiv pentru care flavonoidele par să îmbunătățească fluxul sanguin către creier.

Cercetătorii au dat flavanoli din cacao la 18 adulți sănătoși în două studii separate. Într-unul, oamenii au consumat o băutură din cacao cu aproximativ 681 miligrame (mg) de flavanoli. În celălalt, au băut cacao cu aproximativ 4 mg flavanoli. La aproximativ două ore după ce au băut cacao, participanții au inhalat scurt aer cu concentrații mari de dioxid de carbon pentru a ridica nivelul din sânge peste normal. (Răspunsul normal al creierului la niveluri ridicate de dioxid de carbon din sânge este de a crește atât fluxul de sânge către creier, cât și absorbția acestuia de oxigen.)

Cercetătorii au măsurat apoi viteza de oxigenare a creierului și au administrat un set de sarcini mentale pentru a evalua performanța cognitivă. Oamenii au avut un răspuns mai rapid la oxigenarea creierului după ce au consumat cantități mari de flavanoli, în comparație cu cei care au consumat în cantități mai mici. De asemenea, au obținut scoruri mai mari la testele cognitive și au rezolvat corect problemele cu 11% mai repede.

Cercetătorii au sugerat că flavanolii cresc în mod specific fluxul de sânge către cortexul frontal al creierului, regiunea responsabilă cu planificarea și luarea deciziilor. Rezultatele au fost publicate în Scientific Reports, scrie Harvard Medical School.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel