Florin Handra, eficiența robotului cu raze UVC xenon pulsat și cum funcționează el

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Robotul cu raze UVC
Robotul cu raze UVC

Robotul cu raze UVC are eficiență dovedită prin numeroase studii realizate în spitale din întreaga lume, a arătat biologul Florin Handra, la Interviurile DC News și DC Medical.

Înainte ca acest robot să poată ajunge în spitale, el a fost testat în cadrul a numeroase studii, în SUA și nu numai, a arătat biologul Florin Handra, directorul de dezvoltare al SANIMED, invitat la Interviurile DC News și DC Medical cu mijloacele clasice de dezinfecție nu mai poate fi câștigată.

„Evident, în momentul în care a dezvoltat această tehnologie, producătorii au avut la bază câteva studii. E bineștiut că în SUA se efectuează studii cam pentru tot. Adică nu poți să pui în vânzare o tehnologie fără să ai în spate studii aprofundate, care arată siguranța și evident motivul pentru care această tehnologie a fost dezvoltată. Ce s-a observat în spitalele americane, au fost făcute 2 studii, în 2008 și 2013, care au fost și publicate în jurnalul pentru Controlul Infecțiilor din Statele Unite, și au arătat că pentru suprafețele care sunt cel mai adesea atinse, în saloane, în săli de operație, doar 48% din ele sunt curățate cu metode clasice. S-au dus, au lăsat personalul de curățenie să efectueze dezinfecția și au făcut măsurători pe suprafețe. Și au constatat că doar 48% din aceste suprafețe au fost curățate efectiv. Aceste echipe de curățenie aveau tot ce le trebuie la dispoziție și au fost lăsate să-și facă treaba. Și asta nu a fost un singur caz, au luat probe din mai multe spitale și au făcut aceste studii. Practic au demonstrat limitele umane și ale tehnologiei chimice. Ce s-a mai constatat, de asemenea foarte interesant, că din aceste 48% suprafețe care au fost declarate curățate, doar 29% erau efectiv curățate și dezinfectate. Deci, practic, doar într-o treime din cazuri putem spune că nu era niciun pericol pentru apcienți. Gândiți-vă, dintr-o sută de suprafețe curățate, doar 49% puteau fi considerate „curățate", dar din aceastea doar 29 au fost curățate și dezinfectate", a explicat biologul.

Eficiența robotului

Odată cu introducerea acestui robot cu raze UVC, însă, ca proces final în dezinfecție, rezultatele au fost uluitoare și au fost observate în spitale, acolo unde situațiile nu sunt la fel de controlate cum ar fi în laboratoare.

„Au venit și au introdus această tehnologie cu xenon, xenonul fiind un gaz inert, deci nu este toxic, nu se întâmplă absolut nimic chiar dacă se sparge. Odată că dispozitivul are măsuri de protecție, atât a lămpii, dar are și senzori de distanță, dar și dacă se întâmplă ceva, este un gaz inert, nu se întâmplă nimic. Există studii de eficiență realizate nu numai în SUA, ci în Africa de Sud, Japonia, peste tot unde a fost introdus robotul, studii de eficiență luate la locul faptei, adică în spital, nu în laborator. Pentru că în laborator sunt niște condiții, de obicei condiții controlate, pe când în spital dai piept cu realitatea și acolo vezi cât de eficient este ceea ce propui tu. Această tehnologie are cele mai multe studii realizate dintre toate dispozitivele. și toate sunt realizate în spitale. S-au constatat reduceri însemnate, până la 100% dintre patogeni. Evident, aici trebuie intrat în multe detalii, pentru că robotul trebuie pus în niște puncte cheie ca să poată să prinde în raza lui toate suprafețele", a detalia Florin Handra.

Cum funcționează

Pentru a robotul să fie eficient, acesta funcționează în baza unui protocol bine gândit: practc fiecare salon, cameră, spațiu din spital este mapată și analizată, pentru a stabili exact locurile unde robotul trebuie amplasat pentru a avea efectul dezinfectant scontat.

„Aici intervenim și noi cu un protocol bine stabilit. Deci, noi punem la dispoziție protocolul. Mergem și mapăm salonul, vedem câte paturi sunt, care este distanța între paturi, unde sunt suprafețe expuse, vulnerabile, și atunci venim și introducem în softul robotului salonul, cu câte paturi are... nu există posibilitatea să greșească. Deci, nu te lasă să greșești, te asistă. Are un soft foarte prietenos, este o tabletă în care introducem numele celui care face operația de curățare, salonul, patul, și data, ora când s-a efectuat dezinfecția. Deci, noi le identificăm punctele vulnerabile și acolo recomandăm să se introducă robotul. Se face un training cu personalul, le spunem unde să pună, fiecare salon în parte va avea schiță", a arătat biologul.

Cum poate fi folosit acest robot atunci când nu poți scoate toți pacienții dintr-un salon sau dacă el este indicat în maternități, la neonatologie, spre exemplu, aflați din video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel