Fructoza: când devine zahărul natural problematic. Efectele pe care le are asupra metabolismului tău

Fructoza poate avea efecte negative asupra sănătății atunci când este consumată în exces, în special sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de...
Fructoza, un zahăr natural prezent în fructe, sucuri, legume și miere, poate fi sănătoasă atunci când face parte dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, consumul său în alimentele prelucrate a dus la controverse din cauza includerii sale.
Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, fabricat din amidon de porumb, este adăugat în sucuri și bomboane, care sunt mai puțin nutritive, dar pot fi consumate cu moderație.
Cercetătorii studiază legăturile dintre alimentele bogate în fructoză și obezitate, diabet și unele tipuri de cancer. Unele dovezi sugerează că fructoza nu este neapărat o problemă de sănătate publică atunci când este consumată cu moderație. Acest articol explorează diferitele tipuri de zahăr și efectele lor asupra organismului uman.
Este fructoza dăunătoare pentru sănătate?
Fructoza, un zahăr natural prezent în fructe și miere, poate fi benefică atunci când este consumată cu moderație. Cu toate acestea, consumul excesiv de forme prelucrate de fructoză, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză, poate duce la diverse probleme de sănătate.
Obezitatea este legată de cantitățile excesive de fructoză, care pot duce la sindrom metabolic și la dezvoltarea crescută a grăsimilor. Rezistența la insulină, cauzată de inflamație, poate rezulta din acumularea de glucoză în sânge, ducând la diverse probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2.
Consumul de fructoză poate crește, de asemenea, riscul de boală nealcoolică a ficatului gras, în care organismul stochează prea multă grăsime în celulele hepatice. Această afecțiune poate duce la deteriorarea și inflamarea ficatului, ducând la steatohepatită nonalcoolică, care poate provoca cicatrici hepatice, cancer hepatic și insuficiență hepatică.
Cancerul colorectal a fost legat de consumul excesiv de fructoză, studiile efectuate pe șoareci constatând că aceasta favorizează creșterea tumorilor intestinale. Un studiu din 2019 a constatat că siropul de porumb bogat în fructoză a făcut tumorile mai agresive și mai rapide, dar studiul mai nou a constatat că fructoza nu a făcut ca celulele tumorale să crească mai repede, ci le-a permis să supraviețuiască mai mult.
În plus, fructoza a făcut ca șoarecii care aveau cancer colorectal să fie mai predispuși la anemie, care are legătură cu ratele de supraviețuire mai scăzute atât la șoareci, cât și la oamenii cu această afecțiune.
Deși există dovezi conform cărora consumul excesiv de fructoză are efecte negative asupra sănătății, este dificil pentru cercetători să separe efectele fructozei de cele ale altor zaharuri. Alimentele cu niveluri ridicate de fructoză adăugată conțin, de obicei, niveluri ridicate de alte zaharuri, cum ar fi glucoza.
O analiză a literaturii din 2014 afirmă că fructoza nu are efecte specifice asupra organismului care pot provoca creșterea în greutate în comparație cu consumul de zahăr din alte surse. Băuturile îndulcite cu zahăr conțin, de asemenea, fructoză, dar sunt, de asemenea, bogate în calorii, ceea ce poate explica unele legături între fructoză și obezitate.
FDA listează siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză ca fiind sigur pentru consum, dar oamenii ar trebui să își limiteze aportul de toate zaharurile adăugate, inclusiv siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză și zaharoza.
Foto: Freepik @antoninavlasova
Ce este mai exact fructoza
Fructoza este un îndulcitor caloric natural care se găsește în fructe, sucuri, miere și legume. Este mai dulce decât alte zaharuri, ceea ce permite o utilizare mai redusă în gătit.
Principalele surse de fructoză din alimentație includ zahărul de masă, mierea, nectarul de agave, sucurile de fructe și siropul de porumb bogat în fructoză, care se găsește în dulciuri, produse de patiserie, sucuri și alimente procesate. Siropul de porumb bogat în fructoză este creat prin adăugarea de enzime la amidonul de porumb, care este în esență glucoză pură.
Majoritatea varietăților conțin 42% sau 55% fructoză și 58% sau 45% glucoză, puțin mai mult decât zahărul de masă, care conține 50% fructoză și 50% glucoză. Mierea este un alt aditiv alimentar comun, adesea cu un raport de 1 la 1 între fructoză și glucoză.
Fructoză vs glucoză
Fructoza, un zahăr, se poate lega de glucoză pentru a crea zaharoză, sau zahăr de masă. Organismul descompune glucoza în celule, iar intestinul subțire o absoarbe pentru energie. Fructoza se digeră mai ușor împreună cu glucoza decât fructoza singură.
Atunci când este consumată, glucoza declanșează eliberarea de insulină de către pancreas, un hormon care permite celulelor să utilizeze glucoza pentru energie. Cu toate acestea, fructoza nu declanșează eliberarea de insulină sau eliberarea de hormoni precum leptina, care indică creierului că o persoană este sătulă.
Acest lucru poate duce la creșterea în greutate din cauza supraalimentării. Un studiu realizat în 2017 pe șoareci a constatat că șoarecii care au urmat o dietă bogată în grăsimi cu adaos de fructoză au luat mai mult în greutate decât cei care au urmat aceeași dietă cu adaos de glucoză.
Aportul excesiv de calorii din alimentele care conțin glucoză poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate.
Surse de fructoză
Fructoza, un zahăr natural, este prezentă în multe fructe și legume și poate fi găsită în sirop de agave, suc de mere, mere, caramel, smochine uscate, miere, lemn dulce, melasă, pere, prune și sorg.
Unele legume conțin fructoză în cantități mai mici decât fructele, cum ar fi sparanghelul, rădăcinile de cicoare și topinamburul. Pentru a reduce fructoza și fructanii din alimentație, persoanele trebuie să evite alimentele cu sirop de porumb bogat în fructoză, caramel, miere, melasă și zahăr de palmier. De asemenea, ar trebui să își limiteze consumul de produse de patiserie ambalate, dulciuri și băuturi îndulcite.
FDA afirmă că fructoza este un ingredient sigur pentru a fi adăugat la alimente, dar recomandă limitarea tuturor zaharurilor adăugate. Consumul de alimente bogate în fructoză, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr, poate contribui la creșterea în greutate.
Nu există un aport zilnic minim sau maxim recomandat de fructoză, deoarece aceasta nu este necesară pentru supraviețuire. Producătorii adaugă fructoză ca îndulcitor, dar aceasta are o valoare nutritivă redusă. Medicii recomandă consumul de alimente proaspete, integrale și evitarea alimentelor zaharoase consumate frecvent.
-
-
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma08.08.2025, 14:57
-
-
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!08.08.2025, 13:21
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.