Furanodienona, compusul cheie din ghimbir care combate bolile inflamatorii intestinale

Monika Baciu |
Data publicării:
ghimbir - FOTO: Freepik@pixzot
ghimbir - FOTO: Freepik@pixzot

Acest aliment repară leziunile intestinale. Acționează precum un pansament și are rol calmant. 

Vezi și: Exercițiul fizic, soluție naturală pentru hipertensiunea arterială. Reduce tensiunea indusă de stres

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au identificat furanodienona (FDN), un compus din ghimbir, care reduce inflamația și repară leziunile intestinale în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale (IBD). Acest compus țintește receptorul nuclear pregnane X (PXR), oferind o alternativă mai sigură și mai eficientă la tratamentele actuale.

Descoperirea unui nou mecanism de acțiune

O echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto a analizat compușii chimici ai ghimbirului pentru a identifica posibile interacțiuni cu receptorii implicați în IBD. Astfel, au descoperit că furanodienona (FDN) are o afinitate puternică pentru receptorul PXR, contribuind la reducerea inflamației prin blocarea producerii citokinelor pro-inflamatorii.

"Am descoperit că putem reduce inflamația din colonul șoarecilor prin administrarea orală de FDN. Identificarea acestui receptor nuclear ca țintă a FDN subliniază potențialul medicinei complementare și integrative pentru tratarea IBD.

Credem că produsele naturale pot regla receptorii nucleari cu mai multă precizie decât compușii sintetici, ceea ce ar putea duce la terapii alternative mai accesibile și mai puțin costisitoare", a explicat Jiabao Liu, cercetător asociat la Donnelly Centre for Cellular and Biomolecular Research din cadrul Universității din Toronto.

Vezi și: 5 greșeli pe care să le eviți când gătești în friteuza cu aer. Își pierd calitățile nutritive și îți deteriorează aparatul

Impactul IBD și necesitatea unor tratamente noi

IBD afectează milioane de oameni la nivel global, iar aproximativ 25% dintre pacienți sunt diagnosticați înainte de vârsta de 20 de ani.

Deși nu există un tratament curativ, pacienții sunt nevoiți să urmeze tratamente pe tot parcursul vieții pentru a-și gestiona simptomele, care includ dureri abdominale și diaree. Aceste afecțiuni au un impact semnificativ asupra stării psihologice și economice a pacienților.

Deși anumite schimbări în dietă și suplimentele pe bază de plante au ajutat unii pacienți, până acum nu se știa exact care sunt compușii chimici responsabili de reducerea inflamației intestinale. Identificarea FDN ca posibil tratament pentru IBD deschide calea dezvoltării unor terapii mai eficiente, bazate pe acest compus extras din ghimbir.

Vezi și: Nivelurile normale de Vitamina B12 ar putea să nu fie suficiente pentru sănătatea creierului. Ghidurile, actualizate

Ghimbir - FOTO: Freepik@vecstock

FDN repară leziunile intestinale fără efecte secundare sistemice

Un alt avantaj al furanodienonei este capacitatea sa de a stimula producția de proteine care întăresc joncțiunile strânse dintre celulele intestinale, contribuind astfel la refacerea mucoasei intestinale afectate de inflamație. Studiul a demonstrat că efectele FDN sunt limitate la nivelul colonului, evitând efectele adverse asupra altor organe.

Receptorii nucleari, precum PXR, joacă un rol important în metabolismul substanțelor străine din organism, inclusiv al toxinelor alimentare și al medicamentelor. Totuși, activarea excesivă a acestui receptor poate influența metabolismul altor medicamente și compuși din organism.

Cercetătorii au descoperit că FDN, fiind o moleculă relativ mică, permite legarea simultană a unui alt compus la PXR, sporind efectul antiinflamator într-un mod controlat.

"Numărul persoanelor diagnosticate cu IBD este în creștere atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, din cauza schimbării dietei către alimente mai procesate, bogate în grăsimi și zahăr.

Un produs natural derivat din ghimbir este o opțiune mai bună pentru tratarea IBD decât terapiile actuale, deoarece nu suprimă sistemul imunitar și nu afectează funcția hepatică, ceea ce poate duce la efecte secundare majore.

FDN ar putea sta la baza unui tratament mai eficient, mai sigur și mai accesibil", a declarat Henry Krause, investigator principal al studiului și profesor de genetică moleculară la Temerty Faculty of Medicine din cadrul Universității din Toronto.

Descoperirea a fost publicată recent în revista Nature Communications.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel