GADOBUTROLUM – prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

GADOBUTROLUM – prospect. Acțiune: Substanţă de contrast paramagnetică utilizată pentru îmbunătăţirea contrastului în imagistica de rezonanţă magnetică craniană şi spinală (IRM); îmbunătăţirea contrastului în angiografia prin rezonanţă magnetică (CEMRA).

Denumirea comercială: GADOVIST® 

Forma: soluție injectabilă

Indicații: Indicaţii speciale în IRM spinală: diferenţierea tumorilor intra- şi extramedulare, identificarea zonelor cu tumori solide în cavităţile medulare cunoscute, determinarea diseminării tumorilor intramedulare.

Contraindicații: Hipersensibilitate la gadobutrol sau la oricare dintre excipienţii
produsului.

Atenționare!: Pentru produse similare au fost raportate reacţii anafilactice, care nu au putut fi excluse. La pacienţii cu predispoziţie la reacţii alergice, decizia trebuie luată după o evaluare atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic. Starea de excitaţie marcată, durerea, anxietatea pot creşte riscul reacţiilor adverse. Precauţii speciale la pacienţi cu prag convulsivant scăzut. Utilizarea în timpul sarcinii se face numai dacă este absolut necesar.
Alăptarea se întrerupe cel puţin 24 de ore după administrare. Atenţie în insuficienţa hepatică severă.

Reacții adverse
Pacienţii cu predispoziţie la reacţii alergice prezintă mai frecvent reacţii de hipersensibilitate. 
În cazuri rare pot să apară reacţii anafilactice însoţite de dispnee şi de alte simptome care pot merge până la şoc. Similar altor medii de contrast, pot să apară reacţii alergice întârziate (după ore sau zile). 
Ocazional, au fost observate reacţii cutanate de tip alergic. Senzaţia de scurtă durată de rece (slabă până la moderată), de căldură sau durere la locul injectării reprezintă reacţii posibile asociate cu puncţia venoasă sau cu injectarea mediului de contrast. 
Ocazional, s-au observat greaţă şi vărsături şi, de asemenea, reacţii de tip alergic cutanate şi ale mucoaselor, cefalee pasageră şi ameţeli. Durere tisulară, cu durată de câteva minute la injectarea paravasculară. Senzaţii tranzitorii de gust sau miros pot să apară în timpul sau imediat după injecţia în bolus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel