Gastrită sau ulcer? Cum faci diferența, deși simptomele sunt asemănătoare

Indigestie
Indigestie

Fie că vorbim de gastrită, fie de ulcer, ambele sunt afecțiuni gastro-intestinale care afectează stomacul. Până aici, nimic anormal. Doar că foarte multă lume le confundă. Însă, fiecare afecțiune are caracteristici diferite care te ajută să le diferențiezi.

Gastrita - cum se manifestă

Se manifestă prin arsuri la stomac, indigestie sau prin senzația permanentă de foame, chiar după mesele sățioase. Printre cauzele care provoacă apariția acesteia se numără cantitatea prea mare de suc gastric secretată în timpul digestiei, consumul de alcool în exces, administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau stresul.

De asemenea, alți factori declanșatori pot fi prezența bacteriei Helicobacter pylori, situată în interiorul mucoasei stomacului, refluxul biliar, deficitul de vitamina B12 și infecțiile. Netratată, gastrita crește riscul de cancer, deși, în majoritatea cazurilor, este o boală care se vindecă repede.

Ulcerul devine periculos în lipsa tratamentului

Ulcerul se poate declanșa, la fel ca gastrita, în urma infectării cu bacteria Helicobacter pylori. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea medicamentelor iritante, precum aspirina, ibuprofenul și diclofenacul, sau a pastilelor destinate tratării osteoartritei.

Simptomele întâlnite în cazul celor care suferă de această afecțiune sunt tulburările digestive, regurgitarea, durerea în zona abdomenului, deasupra ombilicului.

Tratamentul constă în administrarea antibioticelor (dacă boala e cauzată de infecția cu H. pylori) sau de medicamente cu rol antiacid și antihistaminice H2.

De evitat prăjelile, produsele care provoacă aciditate, dulciurile, grăsimile și laptele. Netratată, boala poate duce la cancer gastric. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel