Gemene din Bangladesh unite în zona frunții, separate cu succes de chirurgii maghiari. Operație de 30 de ore

Adisa Codruț |
Data publicării:
Operațiile nu sunt cele mai periculoase
Operațiile nu sunt cele mai periculoase

Două gemene care s-au născut unite în zona frunții au fost operate cu succes în Ungaria. Chirurgii spun că sunt stabile și au șanse mari ca recuperarea să decurgă bine.

Două fetițe gemene din Bangladesh care s-au născut unite în zona frunții au fost supuse unei operații complicate de separare, în Ungaria. Operația a durat 30 de ore pentru separara craniilor și creierului celor două fetițe de trei ani.

Fetițele, numite Rabeya și Rukaya, sufereau de o tulburare embriologică rară, care afectează una din cinci, până la șase milioane de nașteri.

După separarea finală, medicii au declarat că sunt stabile, a declarat Andras Csokay, un neurochirurg al Fundației Action for People Defenseless (ADPF) care a organizat echipa chirurgicală ungară de 35 de persoane, arată surse citate de medicalxpress.com.

După operația de  separare care a avut loc la  Combined Military Hospital din Dhaka, echipa lui Csokay a început să acopere zona plăgii cu țesuturi moi, generate de un proces de extindere a țesuturilor, desfășurat în Ungaria. Extinderea țesuturilor este o tehnică folosită de chirurgii plastici, maxilofaciali și reconstructivi pentru a determina corpul să genereze piele, os sau alte țesuturi suplimentare. Islamul Rafiqul, tatăl gemenelor, a fost ușurat și bucuros.

"Medicii mi-au separat bebelușii. I-am văzut cu propriii mei ochi. Acum sunt în regulă", a spus Islam, profesor din districtul rural din nord-vestul Pabna.

El a lăudat medicii și a adăugat: „Sper că fiicele mele se vor recupera complet și vor crește sănătoase și vor avea o viață normală”.

Operația de separare, în mai multe faze

Înainte de operație, medicii au spus că există șanse de 50% a gemenele să supraviețuiască.

Potrivit sursei citate, doar o serie de operațiuni pentru a separa gemenele unite în zona capului au avut succes.

În prima fază a intervenției chirurgicale, care a avut loc anul trecut, în Bangladesh, vasele de sânge comune ale creierului gemenelor au fost separate, într-o operație de 14 ore.

Apoi, într-o a doua fază care a avut loc după șase luni, începând din ianuarie, Rabeya și Rukaya s-au mutat la Budapesta, unde medicii au introdus un sistem de implant pentru a extinde scalpul și țesutul moale din zona capului.

Peste 40 de intervenții chirurgicale plastice au avut loc pentru a extinde țesutul, a schimba bandajele și pentru a efectua tratamentul regenerativ cu laser al rănilor.

Neurochirurgii ADPF și chirurgii plastici susținuți de anesteziologi, radiologi și pediatri au folosit, de asemenea, un software inovativ de animație 3-D pentru a cartografia cele două creiere.

 „Aceasta a fost una dintre cele mai mari malformații, cele mai provocatoare pe care le-am văzut vreodată”, a spus Pataki.

Gemenele și medicii maghiari s-au întors în Bangladesh la sfârșitul lunii iulie înainte de operația finală.

ADPF a efectuat aproximativ 500 de operații de chirurgie reconstructivă în Asia și Africa, inclusiv pentru refugiați musulmani.

 

Surssa, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel