Două fetițe gemene din Bangladesh care s-au născut unite în zona frunții au fost supuse unei operații complicate de separare, în Ungaria. Operația a durat 30 de ore pentru separara craniilor și creierului celor două fetițe de trei ani.
Fetițele, numite Rabeya și Rukaya, sufereau de o tulburare embriologică rară, care afectează una din cinci, până la șase milioane de nașteri.
După separarea finală, medicii au declarat că sunt stabile, a declarat Andras Csokay, un neurochirurg al Fundației Action for People Defenseless (ADPF) care a organizat echipa chirurgicală ungară de 35 de persoane, arată surse citate de medicalxpress.com.
După operația de separare care a avut loc la Combined Military Hospital din Dhaka, echipa lui Csokay a început să acopere zona plăgii cu țesuturi moi, generate de un proces de extindere a țesuturilor, desfășurat în Ungaria. Extinderea țesuturilor este o tehnică folosită de chirurgii plastici, maxilofaciali și reconstructivi pentru a determina corpul să genereze piele, os sau alte țesuturi suplimentare. Islamul Rafiqul, tatăl gemenelor, a fost ușurat și bucuros.
"Medicii mi-au separat bebelușii. I-am văzut cu propriii mei ochi. Acum sunt în regulă", a spus Islam, profesor din districtul rural din nord-vestul Pabna.
El a lăudat medicii și a adăugat: „Sper că fiicele mele se vor recupera complet și vor crește sănătoase și vor avea o viață normală”.
Operația de separare, în mai multe faze
Înainte de operație, medicii au spus că există șanse de 50% a gemenele să supraviețuiască.
Potrivit sursei citate, doar o serie de operațiuni pentru a separa gemenele unite în zona capului au avut succes.
În prima fază a intervenției chirurgicale, care a avut loc anul trecut, în Bangladesh, vasele de sânge comune ale creierului gemenelor au fost separate, într-o operație de 14 ore.
Apoi, într-o a doua fază care a avut loc după șase luni, începând din ianuarie, Rabeya și Rukaya s-au mutat la Budapesta, unde medicii au introdus un sistem de implant pentru a extinde scalpul și țesutul moale din zona capului.
Peste 40 de intervenții chirurgicale plastice au avut loc pentru a extinde țesutul, a schimba bandajele și pentru a efectua tratamentul regenerativ cu laser al rănilor.
Neurochirurgii ADPF și chirurgii plastici susținuți de anesteziologi, radiologi și pediatri au folosit, de asemenea, un software inovativ de animație 3-D pentru a cartografia cele două creiere.
„Aceasta a fost una dintre cele mai mari malformații, cele mai provocatoare pe care le-am văzut vreodată”, a spus Pataki.
Gemenele și medicii maghiari s-au întors în Bangladesh la sfârșitul lunii iulie înainte de operația finală.
ADPF a efectuat aproximativ 500 de operații de chirurgie reconstructivă în Asia și Africa, inclusiv pentru refugiați musulmani.
Surssa, AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News