Mersul la biserică face bine la creier, spun cercetătorii. Iată de ce

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Mersul la biserică face bine pentru sănătate
Mersul la biserică face bine pentru sănătate

Mersul la biserică aduce beneficii creierului. Cercetătorii au analizat relația dintre participarea la serviciile religioase și sănătatea mintală a celor trecuți 50 de ani. 

Un nou studiu realizat în Irlanda dezvăluie relația dintre credință și sănătatea mentală în Irlanda.

Cercetarea, care a implicat peste 6.000 de adulți în vârstă de 50 de ani și peste, a constatat că o majoritate de peste 50 de ani din Irlanda participă la servicii religioase în mod regulat, ceea ce a fost asociat cu simptome depresive mai scăzute la această populație. Observațiile au avut loc timp de șase ani, din 2010 până în 2016.

Relația dintre sănătate mentală și religie este una complexă, spune studiul. Deși cei cu o prezență religioasă mai mare au avut simptome depresive mai mici, cei care au spus că religia era foarte importantă pentru ei, dar care nu frecventau foarte des, au avut o sănătate mentală mai precară. Participarea religioasă a fost legată și de un nivel de socializare mai mare, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra sănătății mintale a populației.

Cercetătorul și autorul principal, Joanna Orr, a declarat: "Această nouă cercetare arată că credința și practica religioasă la cei peste 50 de ani din Irlanda sunt asociate în mod complex cu bunăstarea mentală. Având în vedere scăderea participării religioase, a credinței și practicilor în Irlanda, este important să se evalueze cum ar putea afecta acest lucru pe cei care sunt religioși. Întreținerea practicilor religioase pentru cei care sunt religioși, precum și menținerea și consolidarea rețelelor sociale și participarea socială pentru toți cei din această grupă de vârstă apar ca fiind importante."

Religioșii practicanți, mai puțin depresivi

Conform datelor studiului, atât bărbații, cât și femeile care au asistat în mod regulat la serviciile religioase au avut simptome depresive mai mici. Cei care considerau religia importantă, dar nu frecventau regulat, aveau simptome depresive mai mari. Această relație a fost mai puternică la bărbați.

Nivelul de socializare a unei persoane reprezintă cel puțin o parte din relația dintre participarea la serviciile religioase și simptomele depresive inferioare. Acest lucru a fost valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Cercetătorul principal al studiului, profesoara Rose Anne Kenny, a spus: „Importanța implicării sociale continue și a participării sociale pe măsură ce îmbătrânim este bine stabilită și a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății și bunăstării și a mortalității mai scăzute. Dacă participarea religioasă facilitează persoanele în vârstă să mențină o un cerc social mai mare, cu implicare socială continuă, vor fi necesare căi alternative de socializare, pe măsură ce ne vom dezvolta într-o societate mai seculară."

Studiul a fost lansat de Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA) la Trinity și a fost publicat de revista „Research on Aging”.

 

Studiul, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel