Rămâi activ la bătrânețe. Persoanele active social la 50-60 de ani, risc mai redus de demență

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Greutate sub control
Greutate sub control

Pentru sănătatea minții tale, e bine să rămâi activ social la vârsta a treia. Persoanele în vârstă de 50 - 60 de ani, care sunt active din punct de vedere social, au un risc mai redus de a face demență mai târziu în viață, arată un nou studiu realizat de cercetători de la University College London (UCL).

Studiul longitudinal, publicat pe 2 august 2019 în jurnalul PLOS Medicine, aduce cele mai puternice dovezi de până în prezent că păstrarea contactelor sociale la vârsta la care te apropii de pensionare ar putea juca un rol important în combaterea demenței.

Astfel, o persoană de 60 de ani care se întâlnește aproape zilnic cu prietenii are un factor de risc de a face demență cu 12% mai mic decât o persoană care se vede cu prietenii doar o dată la două luni. Viața socială activă, indiferent de vârstă, „ar putea avea un impact similar asupra reducerii riscului de demență", afirmă cercetătorilor.

Efecte similare au fost rearcate și la persoanele de 50 și de 70 de ani, au arătat cercetătorii. Motivul ar fi acela că în cadrul socializării sunt folosite intens memoria și limbajul, fapt ce duce la minimizarea efectelor demenței, conform profesorului Gill Livingston, coordonatoarea acestui studiu.

Socializarea îți ține mintea în priză

„Oamenii care sunt activi din punct de vedere social își exersează abilitățile cognitive, așa cum sunt memoria și limbajul, ceea ce-i poate ajuta să-și dezvolte o rezervă cognitivă care, chiar dacă nu oprește modificările cerebrale (asociate înaintării în vârstă) îi ajută pe oameni să accepte mai ușor efectele îmbătrânirii și încetinește evoluția eventualelor simptome premergătoare demenței", a explicat ea.

„Petrecerea a mai mult timp cu prietenii ar putea fi de asemenea bună pentru bunăstarea mentală și poate fi corelată cu a fi activ fizic, ambele putând reduce riscul de a dezvolta demență", a adăugat profesorul Livingston, care a condus anterior un studiu internațional major care evidențiază factorii de stil de viață care afectează riscul de demență.

Deși există mai multe studii care au identificat legături între nivelul de socializare și riscul de demență, noua lucrare oferă cele mai puternice argumente în sprijinul acestei teorii, conform autorilor care au folosit datele unui studiu care a urmărit peste 10.000 de persoane, care au fost chestionate de 6 ori între anill 1985 și 2013 în legătură cu stilul de viață, mai ales legat de întâlnirile cu prietenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel